De motorclub Bandidos heeft afdelingen over de hele wereld en zit sinds kort ook in Nederland. Zes dingen die u moet weten over Bandidos.

Motorclub Bandidos is opgericht in 1966 in Houston, achttien jaar later dan de Hells Angels.

Oprichter Donald Eugene deed dat omdat andere, kleinere motorclubs naar zijn mening te braaf waren. Eind jaren tachtig kwamen de Bandidos naar Europa. In 2011 was er sprake van dat ze naar Nederland zouden komen, maar dat gebeurde uiteindelijk pas op 17 maart 2014.

Volgens internationale rapporten houden de Bandidos zich wereldwijd bezig met criminele activiteiten.

Ze worden ervan beschuldigd zich bezig te houden met drugshandel, prostitutie, liquidaties op contractbasis, bankfraude en meer van dat soort zaken. Veel onderzoeken wijzen erop dat ze vooral thuis zijn in de amfetaminehandel. Ook zouden clubleden drugs en wapens over de grenzen smokkelen. 

De Angels en Bandidos staan sinds jaar en dag op gespannen voet met elkaar.

De twee motorclubs vissen volgens de internationale politie in dezelfde vijver en dat levert heftige confrontaties op. Daarbij vielen in het recente verleden over en weer doden, zoals tussen 1993 en 1997 in Scandinavië. Ook in Duitsland en België zijn er de afgelopen jaren soms dodelijke confrontaties geweest.

De Bandidos zitten in Limburg en Noord-Holland.

Bij het grensgebied van Limburg zijn ze al jaren verwikkeld in een strijd met de Hells Angels voor het zeggenschap om drugshandel, kroegen en prostitutie. Zeer waarschijnlijk is dat de reden dat in Sittard de eerste afdeling werd geopend. Anderhalve week later kwam er ook een chapter in Noord-Holland (Heerhugowaard), het territorium van de Angels.

Gemeenten en justitie maken zich zorgen over het neerstrijken van de Bandidos in Nederland.

De vrees bestaat nu dat alle bekende motorclubs in Nederland de confrontatie gaan zoeken. Minister Ivo Opstelten zegt dat de overheid er alles aan zal doen om 'zogenaamde outlawclubs' aan te pakken om veiligheidsrisico's voor de samenleving te verkleinen. Burgemeesters in Limburg willen echter dat motorclubs als criminele organisatie verboden worden.  

Sinds hun komst in Nederland zijn de Bandidos betrokken geweest bij een reeks incidenten.

Het huis van president Harrie Ramaker in Nieuwstadt is twee keer doelwit geweest van een aanslag, evenals het huis van een Bandidoslid in Susteren. Ook is Ramaker samen met vier andere leden opgepakt voor het bezit van verboden wapens. In Heerhugowaard is het clubhuis mogelijk in brand gestoken en in Heemskerk is het huis van een Bandidos-lid mogelijk beschadigd door een licht explosief.