Dit weekeinde gaat de maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie en op de A10-West bij Amsterdam terug van 100 naar 80 kilometer per uur. De trajectcontrole op de A13 werkt echter nog niet.

Dat meldt een woordvoerder van het Team Verkeer van het Openbaar Ministerie vrijdag.

In 2012 werd de maximumsnelheid op de A13 en op de A10-West verhoogd van 80 naar 100 km per uur. In februari dit jaar draaide verkeersminister Melanie Schultz van Haegen het besluit weer terug.

Dat gebeurde nadat omwonenden en Milieudefensie met succes in beroep waren gegaan tegen de verhoging. Ze vonden dat de luchtkwaliteit rondom deze snelwegen sterk achteruit was gegaan door de eerdere snelheidsverhoging.

Terwijl de de trajectcontrole op de A10 wel werkt, staat die op de A13 nog niet aan. Het oude systeem is inmiddels vervangen door een nieuw controlesysteem, maar dat is nog niet operationeel. Het OM kon nog geen datum noemen waarop de handhaving ingaat.

Termijn

In een brief aan de Tweede Kamer liet de minister weten dat de snelheid op de A13 mogelijk op termijn weer omhoog gaat. Dat heeft te maken met de opening van de A4 Delft-Schiedam eind 2015, begin 2016.

''Dat zal naar verwachting tot een substantiële afname van het verkeer op de A13 bij Overschie leiden. Op dat moment zal ik bezien of dit aanleiding geeft de snelheid opnieuw te wijzigen'', aldus Schultz van Haegen.

Op de A10 was de maximumsnelheid in de avond en nacht al 80. Vanaf zaterdag geldt die ook overdag.