Wie in Amsterdam theorie-examen voor het rijbewijs gaat doen, moet voortaan door een detectiepoortje. 

Dat gaat af als mensen stiekem een mobieltje, een fotocamera of video-apparatuur mee naar binnen proberen te smokkelen. 

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft dat vrijdag gemeld.

Het gaat om een proef van in ieder geval twee weken. Met de poortjes moet examenfraude worden teruggedrongen.

Alleen al vorig jaar kwamen 44 gevallen van zogeheten voorzegfraude aan het licht, tegen tien gevallen in 2012. Dat is bijvoorbeeld fraude met 'oortjes', waarmee de kandidaat de goede antwoorden krijgt voorgezegd door iemand met zendapparatuur.

Afzakken

Kandidaten die voor het theorie-examen opgaan, krijgen eerst een uitleg over het detectiepoortje. Als ze erdoorheen gaan en het alarm gaat af, dan gaan twee beveiligers met een handscanner na wat het alarm heeft getriggerd.

''Dat gebeurt heel respectvol, want mensen hebben al genoeg stress doordat ze examen moeten doen", aldus Nathalie Dingeldein van het CBR. Volgens haar begrijpen de meeste kandidaten heel goed waarom de poortjes nodig zijn.

De eerste dag van de proef heeft overigens geen verborgen apparatuur opgeleverd. Wel ging het alarm af door een riem die de kandidaat niet kon afdoen omdat anders zijn broek zou afzakken.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wees er vrijdag op dat mensen die fraude plegen met het theorie-examen, ''zichzelf in de voet schieten''. Bij het praktijkexamen vallen ze alsnog door de mand als ze de verkeersborden en -regels niet blijken te kennen.