Verschillende partijen zijn met elkaar in gesprek over de toekomst van Zwarte Piet op initiatief van het Centrum voor Volkscultuur. 

Dat zegt directeur Ineke Strouten vrijdag in het AD.

Er zijn diverse instanties die af willen van zwarte piet, het hulpje van de goedheiligman Sinterklaas. Piet zou vanwege zijn uiterlijk een racistisch stereotype zijn. 

De discussie barstte los toen het comité 'Zwarte Piet is Racisme' van  Quincy Gario bezwaar maakte tegen de intocht van Sinterklaas in Amsterdam Zuidoost.

Uitgangspunten

Dat comité is nu door het Centrum voor Volkscultuur betrokken bij gesprekken over de toekomst van zwarte piet. Ook Dehlia Timmerman van D66 Amsterdam en het Sinterklaasgenootschap doen mee. Daarnaast wordt de mening onderzocht van Het Sinterklaasjournaal, en van leraren en kinderen van basisscholen in de Bijlmer en Enschede.

Het doel is om voor de zomer met een lijst te komen van gemeenschappelijke uitgangspunten over zwarte piet. Strouten: "Sommige partijen zijn het er niet mee eens dat een piet zwart moet zijn. Maar op welke fronten zijn de partijen het wel met elkaar eens?" Het kan volgens haar jaren duren voordat er werkelijk iets veranderd aan piet.

Nederlandse tradities

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in 2012 het Centrum voor Volkscultuur aangewezen om een lijst te maken van levende tradities in Nederland die behouden moeten worden. Het Sinterklaasfeest hoort volgens Strouten op de lijst. "Maar nu zou zo'n voordracht meteen verkeerd opgevat worden."

"Sinterklaas kan pas op de lijst als we met zijn allen het erover eens zijn welke de elementen er allemaal toe doen. En ja, daar hoort Piet dus ook bij. En of hij zwart moet zijn, kroeshaar moet hebben… Alles wat hem in de ogen van sommigen een racistisch stereotype maakt."

Achtergrond: De oorsprong van Zwarte Piet