De man die in 2008 een vrouw in Kootstertille doodschoot en twee andere personen in Harkema neerschoot, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt dertig jaar de cel in. 

Deze straf eiste het OM donderdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Verdachte Ids I. (49) kreeg van de rechtbank in Leeuwarden eerder 24 jaar gevangenisstraf voor de moord en twee pogingen tot moord opgelegd.

Hij schoot zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend neer, waarna hij in de auto stapte om een vriendin van zijn ex dood te schieten. Hij hield haar verantwoordelijk voor de breuk met z'n voormalige geliefde.

Hoger beroep

OM en verdachte gingen in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. 21 zittingen in hoger beroep verder werd donderdag, na vijf  jaar, de zaak inhoudelijk behandeld. Deze lange duur van het hoger beroep is volgens het OM te wijten aan de advocaat. Die verzocht het hof meerdere keren om nieuw onderzoek te doen naar de zaak.

Volgens advocaat Alie Westerhuis heeft I. zijn daden begaan onder invloed van het antidepressivum paroxetine. Dit zou van dusdanige invloed zijn geweest op het handelen van I., dat hij als ontoerekeningsvatbaar moet worden gezien. Deskundigen verklaren echter dat je dit niet met die zekerheid kan vaststellen.

Alcohol

Volgens het OM is het antidepressivum niet verantwoordelijk voor de moord. I. had beter moeten weten toen hij het medicijn combineerde met een flinke dosis alcohol, zo stelt het OM. Volgens de advocaat-generaal zorgde met name jaloezie bij I. ervoor dat hij met een pistool naar het huis van zijn ex reed.

De zaak wordt gekenmerkt door geruzie tussen het OM en de verdediging. Justitie vroeg in 2012 nog aan het hof om de verdachte een andere advocaat toe te wijzen, omdat zij volgens het OM niet kundig zou zijn. Justitie heeft dit verzoek later weer ingetrokken en een andere aanklager op de zaak gezet.

Het is nog onduidelijk wanneer het hof uitspraak doet in deze zaak.