Steeds meer mensen kloppen aan bij de voedselbanken. Het aantal huishoudens dat een beroep doet op noodhulp, is in een jaar tijd met 30 procent gestegen.

De 149 voedselbanken kunnen de vraag echter niet aan. ''Het lukt ze niet om dit groeiend aantal klanten van een volwaardig en gezond voedselpakket te voorzien'', liet Voedselbanken Nederland donderdag weten.

Zo'n 35.000 huishoudens ontvangen wekelijks een voedselpakket. Dat komt overeen met 85.000 mensen die afhankelijk zijn van deze vorm van noodhulp.

Naast de 'reguliere' klanten kloppen steeds meer zzp'ers, kleine en middelgrote ondernemers en mensen die in scheiding liggen aan voor een voedselpakket. "We verwachten dan ook niet dat het aantal klanten dit jaar zal afnemen", aldus een woordvoerder. "Of er meer klanten bij komen? We hopen het niet."

De voedselbanken zijn in gesprek met leveranciers om aan de groeiende behoefte te kunnen voldoen. Het streven is om voedsel dat anders zou worden verspild ''op een structurele manier bij de voedselbanken te krijgen".

Vooruitgang

De gesprekken met de producenten en de winkelketens lopen goed, maar met de agrarische sector en de horeca is volgens Voedselbanken Nederland is nog veel vooruitgang te boeken. Als de gesprekken succesvol zijn, kan het nog wel 2 tot 3 jaar duren voordat ze ook leiden tot een structurele toevoer van voldoende goede voeding, aldus Voedselbanken Nederland.

Volgens de organisatie gaat nu slechts 0,3 procent van al het eten dat in Nederland wordt verspild richting de hulporganisatie. "De kunst is om daar structuur in aan te brengen en het eten vanuit de horecakeukens bij de voedselbank te krijgen", legt de woordvoerder uit.

Het aantal vrijwilligers dat zich inzet voor de voedselbanken stijgt. Er zijn nu 8300 mensen actief, tegen vorig jaar 6500.