De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van de G., krijgt beveiliging ''op maat" als hij op vrije voeten komt. Dat laat het Openbaar Ministerie weten.

Per geval wordt bepaald welke maatregelen er nodig zijn om de veiligheid van iemand zo goed mogelijk te waarborgen, legt het OM uit. Dat is bij Van der G. ook zo.

Zijn bescherming kan worden geregeld op landelijk niveau door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) of op lokaal niveau. Over het individuele geval Van der G. doet justitie geen mededelingen.

Het OM meldt verder dat het nog niet bekend is waar de moordenaar van Fortuyn wordt gehuisvest, als hij op 2 mei de gevangenis verlaat. Over het waar en hoe geeft justitie uit veiligheidsoverwegingen geen informatie. De burgemeester van de gemeente waar Van der G. komt te wonen, wordt geïnformeerd.

Nederland

Het uitgangspunt in dit soort kwesties is dat de betrokkene in Nederland blijft. ''Zoals bij elke vervroegde invrijheidstelling zal het OM ook in deze zaak over een buitenlandoptie nadenken’’, zegt justitie. ''De wet hoeft zich daar niet tegen te verzetten.’’

Van der G. moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en hij mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen.

Enkelband

Verder krijgt hij een enkelband met locatiemelder, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet met de media praten. Ook wordt hij begeleid door een psychiater of psycholoog.

Als de moordenaar van Fortuyn die voorwaarden overtreedt, kan het Openbaar Ministerie direct overgaan tot zijn aanhouding. In dat geval wordt een herroeping van de voorlopige vrijlating bij de rechter ingediend. Bij minder ernstige overtredingen kan het OM hem een waarschuwing geven of de voorwaarden aanscherpen.

Onderzoek

Staatssecretaris Fred Teeven laat onderzoek doen naar de voorwaardelijke invrijheidstelling van veroordeelden na het uitzitten van twee derde van hun straf. Het eigen Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie moet dat gaan uitvoeren, zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Zo'n voorwaardelijke invrijheidstelling wordt maar zelden geweigerd wegens slecht gedrag en daar is kritiek op. Ook in de Tweede Kamer zijn bezwaren tegen de gang van zaken, die op een automatisme lijken. Een eventuele wetswijziging om dit aan te passen, moet wel 'zeer gedegen' worden, aldus Teeven.

Lees ook: Dit mag Volkert van der G. wel en niet