Twee studenten zijn erin geslaagd om tijdens de NSS-top binnen te komen als journalist, terwijl ze dat niet zijn. Ze kwamen op meters afstand van Barack Obama en Mark Rutte.

De studenten, Jesse Frericks en Niek Jan van den Hout, studeren Information Security Management. Het binnenkomen van de zwaar beveiligde top was voor hen een test of ze in staat zouden zijn zwakheden in de beveiliging ontdekken. Daarmee hopen ze dat een volgende editie van de top wel goed wordt beveiligd.

De zaak is opmerkelijk, omdat de top met draconische beveiligingsmaatregelen was omkleed. Zo werden snelwegen afgesloten, dertienduizend politieagenten en achtduizend militairen ingezet en een stortvloed aan andere maatregelen genomen.

De studenten startten een eigen nieuwssite met een paar artikelen erop en vroegen bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten met succes een perskaart aan. "Daarvoor moesten we de inschrijfformulieren van onze opleiding sturen. Dat heeft niets met journalistiek te maken en toch kregen we een perskaart", vertelt Frericks tegenover NU.nl.

Met de website en de perskaart werd een aanvraag gedaan om te worden toegelaten tot de NSS. De aanvraag werd afgewezen, omdat studenten niet welkom waren. Toen de top begonnen was en de registratie voor journalisten was gesloten, besloten de twee alsnog te proberen binnen te komen.

Toegelaten

Het tweetal werd vervolgens wel toegelaten. "Ondanks dat de registratie gesloten was, bleken er formulieren voor een last minute registration te liggen. Die hebben we ingevuld", stelt Frericks. 

"We voldeden niet aan de voorwaarden. Zo moesten we bijvoorbeeld een brief van de hoofdredacteur hebben.
Daarvan hebben we gezegd dat we die niet hadden."

De studenten werden nu na 'een grondige background check', ondanks de eerdere afwijzing, wel toegelaten en kwamen letterlijk op minder dan vijf meter afstand van Obama. De persconferentie met de Amerikaanse president was aanvankelijk ook niet voor alle journalisten toegankelijk.

Frericks benadrukt dat alleen een touw hem nog scheidde van de Amerikaanse president. 

Bekijk een video die de studenten maakten tijdens de persconferentie: 

Fout

Volgens Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten lijkt het er sterk op dat er een fout is gemaakt. "De studentenperskaart wordt alleen aan studenten van een communicatie of journalistieke opleiding verstrekt", stelt hij tegenover NU.nl. 

"De studentenperskaart heeft een beperkte waarde, maar dit is natuurlijk wel slordig. De zaak is een goede reden om de procedure goed tegen het licht te houden."

Een zegsman namens de NSS-top ziet in de actie geen probleem. "De bedoeling was dat niet heel Nederland met een paspoort op het terrein zou komen. We vinden het niet ernstig dat er een enkeling doorheen is gekomen die geen journalist is", stelt hij. 

Volgens het Ministerie is iedereen goed gecontroleerd en is er geen beveiligingsprobleem. De beveiliging van Obama was volgens de woordvoerder 'optimaal'. "Als deze studenten iets geprobeerd zouden hebben dan hadden ze nu waarschijnlijk niet meer geleefd."

Naïef

De studenten vinden de reactie van de NSS-organisatie 'naïef'. "Het doel van de grootschalige veiligheidsoperatie was juist om ongewenste personen buiten de deur te houden, anders is het toch onbegrijpelijk dat er dertienduizend politieagenten worden ingezet om de veiligheid te garanderen", stelt Frericks. 

"Wij zijn Obama tot op zeer korte afstand genaderd en dan ga je ons vertellen dat zijn veiligheid gegarandeerd is? Dat lijkt ons niet. Wij hebben met relatief simpele middelen accreditatie verkregen. Als wij het kunnen, dan kan iedereen het."