De Bandidos strijken neer in de regio Alkmaar. Volgens de gemeente Heerhugowaard sluit het bestaande No Surrender zich als nieuwe afdeling aan bij de motorclub, die onlangs in Limburg de eerste Nederlandse afdeling (chapter) vestigde.

Een woordvoerder van Heerhugowaard meldde donderdag dat de aansluiting nog niet formeel rond is.

No Surrender is sinds enkele maanden gevestigd in een bedrijfspand op een Heerhugowaards industrieterrein, waar de leden overdag regelmatig aan motoren sleutelen. De club heeft geen vergunning om het pand als clubhuis te gebruiken, aldus de woordvoerder.

''Er mogen geen feesten en dergelijke worden gegeven. De politie ziet daar ook al op toe."

De politie houdt sinds donderdag permanent de wacht bij het bedrijfspand in Heerhugowaard. Dat blijft zo totdat rond het gebouw cameratoezicht is gerealiseerd, aldus een politiewoordvoerder donderdagavond.

De camera's worden geplaatst onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Het permanente politietoezicht tot die tijd is volgens de woordvoerder ''vanwege de situatie rond de motorclubs in Nederland op dit moment."

Geen vrees

Burgemeester Han ter Heegde liet eerder op de dag via een woordvoerder weten niet te vrezen voor 'Limburgse toestanden'.

''Voordat No Surrender hier zat, was hier 4 jaar lang een andere motorclub gevestigd, die op een gegeven moment naar Alkmaar is verhuisd. Problemen met de Hells Angels hebben zich tot nu toe nog nooit voorgedaan. We gaan er ook niet op voorhand van uit dat dit nu wel gebeurt."

De opmars van de Bandidos leidt in Limburg wel tot grote zorgen. Woensdag greep de politie met groot machtsvertoon in bij een ''feest'' van de Bandidos in Geleen. Daarbij werden vier mensen gearresteerd en werd een vuurwapen in beslag genomen.

De afgelopen weken werd tot tweemaal toe een bomaanslag gepleegd op de woning in Nieuwstadt van de president van de Limburgse Bandidos, Harrie R. Op last van de gemeente werd de woning gesloten.