Volkert van der G. komt, als hij op 2 mei op vrije voeten komt, niet in zijn oude woonplaats Harderwijk wonen. 

Dat heeft Sjef van Gennip, directeur van de reclassering, woensdagavond in Pauw & Witteman gezegd. ''Hij zal niet naar Harderwijk teruggaan. Hij is daar bekend'', aldus de directeur.

Aan de voorwaardelijke invrijheidstelling van de moordenaar van politicus Pim Fortuyn zijn scherpe voorwaarden verbonden. Zo mag hij zich niet vertonen in Hilversum, waar hij op 6 mei 2002 de moord pleegde, en in Den Haag en Rotterdam.

Mocht Van der G. in de komende zes jaar eventueel naar het buitenland willen verhuizen, moet daarover volgens Van Gennip overlegd worden met de reclassering en het Openbaar Ministerie, om te bepalen of alle voorwaarden nageleefd kunnen worden.

Van der G. wordt door justitie gevolgd met behulp van gps. Daarnaast moet hij zich wekelijks bij de reclassering melden, wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of psychiater en is hem een mediaverbod opgelegd.

Volgens Van Gennip krijgt hij geen nieuwe identiteit. ''Het gaat erom dat iemand, na een lange gevangenisstraf, op een normale manier kan terugkeren in de samenleving'', zei de directeur.

Dit mag Volkert van der G. wel en niet