Vier leden van motorclub de Bandidos zijn woensdag aangehouden in en om een huis in de Waterstraat in Geleen wegens verboden wapenbezit. 

Een van hen bleek daarnaast ook nog een openstaande boete te hebben die hij moest voldoen. Dat heeft de politie gezegd.

Onder de aangehoudenen is Harrie Ramakers, president van het Limburgse chapter van de Bandidos, zo zegt zijn advocate Gitte Stevens.

In het huis zou Ramakers zijn neergestreken. Hij verhuisde daarheen nadat de afgelopen weekeinden twee aanslagen op zijn huis in Nieuwstadt waren gepleegd.

Noodverordening

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen stelde woensdag voor zijn gemeente een noodverordening in om criminele motorclubs te weren. Hij deed dat omdat hij signalen had gekregen dat de Bandidos woensdag een feest wilden houden in het huis.

Volgens de politie waren ook leden van andere zogenoemde outlawmotorclubs uitgenodigd. De burgemeester liet de woning dichttimmeren. De politie en de mobiele eenheid onderzochten de omgeving en de woning woensdag grondig. Honden werden ingezet, een helikopter hing in de lucht.

In een auto die bij het huis stond is een vuurwapen gevonden, aldus de politie en in een andere munitie. In totaal zijn drie auto's afgevoerd. De raadsvrouw zei dat de bandidosvoorman nu niet meer weet waar hij heen moet gaan. ''Waar kan Harrie slapen'', vroeg Stevens zich hardop af.

''Hij kan er niks aan doen dat er aanslagen op zijn huis worden gepleegd. De vraag is: van wie komt die dreiging?'' Ramakers heeft een tijd op een bankje gezeten bij zijn huis, terwijl dat werd dichtgetimmerd. Cox kondigde eerder deze maand al aan te willen voorkomen dat Bandidos in zijn gemeente neerstrijken. Ze zouden proberen in Sittard een nieuw honk te vinden.

Nomads

Veel leden van de Bandidos, onder wie Ramakers, maakten vroeger deel uit van de Nomads, onderdeel van de Hells Angels. Onder anderen Ramakers zat een tijd vast op verdenking van de moord op drie Nomads in 2004. De rechtbank sprak hen vrij wegens gebrek aan bewijs.

Vorige week kwamen honderd Hells Angels naar Sittard om er een statement te maken. Hells Angels, Satudarah en Bandidos zijn in de internationale regio rond Limburg verwikkeld in een fel gevecht om de zeggenschap over onder meer drugshandel, kroegen en prostitutie, aldus de Duitse politie.