Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, komt op 2 mei voorwaardelijk vrij. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven woensdag bekend gemaakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat er geen gronden zijn om de voorwaardelijke vrijlating uit of te stellen. Volgens Teeven is de conclusie van het OM uitgebreid onderbouwd en toegelicht. 

Van der G heeft geen psychische stoornis, stelt het OM. Het risico dat hij nog eens in de fout gaat is bovendien erg klein. De verloven die Van der G. tot nu toe had, verliepen probleemloos.

"Door voorwaarden te verbinden aan de invrijheidstelling kan de terugkeer in de samenleving meer gecontroleerd plaatsvinden en kunnen de risico’s die soms aan de invrijheidstelling kleven, beter worden teruggedrongen", zegt Teeven in zijn brief aan de Tweede Kamer.

GPS

Onder de voorwaarden valt dat Van der G. zich wekelijks moet melden en niet in de buurt van nabestaanden van Fortuyn mag komen. Ook is contact met de media niet toegestaan en moet hij worden begeleid door een psycholoog of psychiater.

Van der G. mag zich tijdens de voorwaardelijke periode bovendien niet ophouden in de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Hilversum. Dit wordt middels GPS gecontroleerd.

Proefverlof

De moordenaar van Fortuyn is in 2002 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Van der G.  zou in mei in principe al vrijkomen op basis van voorwaardelijke invrijheidstelling, omdat hij twee derde van zijn celstraf heeft uitgezeten. Sinds eind januari is hij maandelijks op proefverlof gegaan. 

Teeven wilde daar aanvankelijk niet aan meewerken vanwege de maatschappelijke onrust die erdoor zou ontstaan. De Raad voor Strafrechttoepassing bepaalde anders. Van der G. mocht naar buiten om te wennen aan terugkeer in de maatschappij.

Gesprek

"Het moest zijn beloop hebben.", reageert Marten Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn. "Men heeft binnen de wet gekeken wat de mogelijkheden zijn. Na een gesprek met het OM werd mij al duidelijk dat de kans groot was dat hij vrij zou komen, dus ik ben niet echt verrast."

"Het pakket met beperkende maatregelen is stevig", zegt Fortuyn. "Ik vind het goed dat hij zich elke week moet melden. Ook is er goed naar zijn veiligheid gekeken. Van der G. heeft een contactverbod met ons. Maar als hij aangeeft graag met mij te praten, sta ik daar open voor. Ik wil heel graag weten waarom hij mijn broer heeft vermoord, in een oprecht en eerlijk gesprek. Tot op de dag van vandaag weet ik dat niet."

'Afschuw'

De PVV reageert "met afschuw op het bericht dat Van der G. onder voorwaarden in vrijheid wordt gesteld." 

"De moordenaar van Pim Fortuyn heeft de opgelegde gevangenisstraf dus niet geheel uitgezeten. De PVV heeft dan ook een debat aangevraagd met de staatssecretaris die geheel tegen zijn beloften in heeft ingestemd met de vrijlating van Van der G."

"De veiligheid van de samenleving staat voorop", stelt de VVD. "Om die reden moet het recidiverisico laag zijn. De wet voorziet in het automatisme van voorwaardelijke invrijheidstelling na uitzitten van twee derde van de straf. Dat wil de VVD graag anders, maar dat is vooralsnog hoe de wet in elkaar zit."

Demonstratie

Een van de broers van Pim Fortuyn wil op de dag dat Volkert van der G. vrijkomt een demonstratie houden in Rotterdam.

Dat zei Simon Fortuyn woensdag op Radio 1.

Hij is het er niet mee eens dat de moordenaar van zijn broer op 2 mei vervroegd wordt vrijgelaten. 
 

Volkert van der G.: Van milieuactivist tot politiek moordenaar

Dit mag Volkert van der G. wel en niet