De meeste actievoerders die dinsdag werden aangehouden bij een demonstratie bij de kernreactor in Petten, zijn weer vrij. 

Vier van de 28 zitten nog vast omdat hun identiteit nog niet is vastgesteld. Dat melden de actievoerders woensdag op de website Indymedia.

De 28 betogers mochten niet bij de kernreactor staan omdat in het gebied een noodbevel van kracht was wegens een bezoek van afgevaardigden van de Nuclear Industry Summit.

De demonstranten gaven geen gehoor aan het verzoek van de politie weg te gaan, waarop de mobiele eenheid (ME) de groep oppakte en naar het politiebureau in Hoofddorp bracht.

Nucleaire industrie

De actievoerders betoogden dinsdag niet alleen tegen kernenergie, maar ook tegen nucleaire industrie. ''De enige manier om de wereld daadwerkelijk veiliger te maken als het gaat om nucleaire dreiging, dan is dat door te stoppen met de hele nucleaire keten. Van uraniummijn tot en met kernafval en kernbom en alles wat daar tussen zit. De nucleaire industrie zal zelf niet stoppen, dus zullen wij hen moeten stoppen!", aldus de actiegroep.

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS