Barack Obama is dinsdagavond omstreeks 21.00 uur met zijn gevolg vertrokken vanaf Schiphol. 

Rond 21.20 uur landde de Amerikaanse president op het vliegveld Zaventem bij Brussel. Hij brengt woensdag een bezoek aan de instellingen van de Europese Unie in de Belgische hoofdstad. Het is de eerste keer dat Obama België aandoet. Op de luchthaven heetten koning Filip en de Belgische premier Elio Di Rupo hem welkom.

Obama arriveerde maandagochtend met de Air Force One op Schiphol voor een kort bezoek aan Amsterdam en de daaropvolgende nucleaire top in Den Haag. Het was zijn eerste bezoek aan Nederland.

De president verblijft in Brussel in een hotel aan de Waterloolaan. Daar waren dinsdag aan het begin van de avond hetzelfde soort taferelen als in Den Haag te zien. Tientallen agenten posteerden zich voor de ingang van The Hotel Brussels en begonnen om 19.30 uur voetgangers uit de afgezette veiligheidszone te verwijderen, zo meldde de Belgische krant De Morgen.

De straat is verkeersvrij gemaakt en de metrohaltes in de buurt werden afgesloten. Buurtbewoners mogen in principe hun huis niet uit. Boven de buurt vliegt een helikopter.

De politie raadt automobilisten aan om Brussel dinsdagavond en woensdag te mijden. 

EU

Obama zal zijn bezoek aan België beginnen bij de Amerikaanse militaire begraafplaats in het Vlaamse Waregem, waar Amerikaanse soldaten liggen die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij zal daar met de koning en Di Rupo eer brengen aan de gesneuvelden.

Daarna heeft de president in Brussel een werklunch met Europees president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Het is voor Obama de eerste keer in de ruim vijf jaar dat hij president is dat hij de EU-instellingen bezoekt.

Aansluitend zal Obama in Brussel spreken met NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen. Daarna houdt hij tegen het einde van de middag een toespraak tot tweeduizend genodigden in het Paleis van Schone Kunsten Bozar.

Om 18.45 uur vertrekt de president met de Air Force One naar Rome, waar hij donderdag in particuliere audiëntie wordt ontvangen door paus Franciscus.

Den Haag

Intussen zijn de eerste hekken rond het World Forum in Den Haag dinsdagavond weggehaald en krijgen de buren van het World Forum nog de kans dinsdagavond een kijkje te nemen in het World Forum, afgelopen dagen het toneel van de nucleaire top.

Bekijk beelden van Obama's vertrek van Schiphol:

AchtergrondenDe inzet van de nuclaire top in Den Haag l Uranium is er in veel soorten en maten l Overzicht: Afspraken van de nucleaire top l Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS