De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of de verzekeraars voldoende hun best doen om transgenders de zorg te geven die zij nodig hebben en of het VU medisch centrum misbruik maakt van een machtspositie.

Het lukt verzekeraars en VUmc niet overeenstemming te bereiken over een budget voor het medisch centrum en de NZa wil weten of patiënten de dupe worden van de falende onderhandelingen.

De zorgautoriteit heeft overigens nog geen klachten ontvangen over verzekeraars, zo liet hij dinsdag weten.

Het VUmc in Amsterdam is het enige Nederlandse ziekenhuis dat transgenderzorg in alle vormen integraal aanbiedt. Het kent door de budgetproblemen al sinds januari een patiëntenstop.

Transgenders zijn mannen of vrouwen die zich niet thuisvoelen in de geslachtsrol die hoort bij het lichaam waarmee ze zijn geboren. Deze mensen hebben geen ingreep voor geslachtsverandering gehad.

Ontoereikend

Het ziekenhuis ontvangt dit jaar 3 miljoen euro van de verzekeringen, maar vindt dat ontoereikend. Het VUmc zegt 10 miljoen nodig te hebben om de snel wassende toeloop van patiënten aan te kunnen.

Jaarlijks melden zich vierhonderd volwassenen en tweehonderd kinderen voor een behandeling. De tweeduizend mensen die zich vóór de patiëntenstop hadden aangemeld, worden gewoon behandeld.

Minister Schippers van Volksgezondheid stelt zich op het standpunt dat ziekenhuis en verzekeraars er samen uit moeten komen.