Voormalig gevangenisdirecteur Bart Molenkamp blijft erbij dat hij in 1992 heeft gehoord dat voor oud-topambtenaar Joris Demmink jonge jongens werden geregeld.

Dat verhaal vernam hij tijdens een groepsdienstreis naar Londen, van ambtenaar Anneke Storm. Zij zou in opdracht van Demmink de contacten tussen de jongens en de toenmalige topman van Justitie hebben moeten regelen.

Molenkamp verklaarde dinsdag voor de rechtbank in Utrecht, in het kader van een reeks zogeheten voorlopige getuigenverhoren rond de affaire-Demmink. Storm heeft eerder als getuige verklaard dat het hele verhaal niet waar is.

Molenkamp staat niet alleen in zijn beweringen. Oud-collega Jacques van Huët heeft een min of meer gelijkluidende verklaring afgelegd. Ook hij zegt dat Storm heeft verteld dat zij telefonisch jongens moest optrommelen voor Demmink.

Storm zou hierover zeer verontwaardigd zijn geweest. De beide oud-directeuren hebben hun herinneringen aan een en ander vorig jaar laten vastleggen in een verklaring bij de notaris.

Storm zelf heeft verkaard dat zij Demmink nauwelijks kende, laat staan dat zij ooit een naaste medewerker van hem is geweest.

Begreep

Molenkamp merkte dinsdag op dat hij destijds niet goed begreep waaróm Demmink jongens over de vloer wilde hebben. Dat besef ontstond pas in de jaren daarna, toen de geruchten over de pedofiele voorkeuren van Demmink telkens de kop bleven opsteken.