De drie Nederlandse vliegtuigspotters die vastzaten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), zijn vrijgelaten en terug in Nederland.

Dat meldt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag op zijn Facebookpagina. Timmermans schrijft ''blij en opgelucht'' te zijn.

''Voor hen en voor hun familie komt zo een einde aan een hele vervelende periode. Ik dank iedereen die heeft meegeholpen deze zaak tot een goed einde te brengen.''

Het drietal is in de VAE berecht en veroordeeld tot een straf van 54 dagen, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Omdat ze die tijd al in voorarrest hadden uitgezeten, zijn ze nu vrij gekomen.

Spionage

Het trio is eind januari aangeklaagd wegens spionage. De mannen, onder wie een 52-jarige man uit Nieuw-Vennep, hebben in het Arabische land waarschijnlijk verboden objecten gefotografeerd. Buitenlandse Zaken kon niet zeggen wat de mannen volgens de VAE precies fout hebben gedaan dat ze zijn opgepakt en berecht.

De diplomatieke vertegenwoordigingen van Nederland hebben de zaak steeds onder de aandacht van de VAE gehouden. Minister Timmermans kaartte de kwestie in februari ook persoonlijk aan toen hij in de marge van de veiligheidsconferentie in München zijn ambtgenoot sjeik Abdullah bin Zayed al-Nahyan ontmoette.