Rijkswaterstaat begint rond het middaguur al met het afzetten van de route Den Haag naar Schiphol voor het vervoer van de wereldleiders terug naar de luchthaven. 

Dat is een uur eerder dan gepland, maar de wegen moeten tijdig beschikbaar zijn voor de terugreis van de deelnemers aan de top.

Op de A5, A4, A44 en N44 komen weer afzettingen en rijstroken, op- en afritten en kruisingen gaan dicht. De delegaties rijden dinsdag tegen de rijrichting in terug naar de luchthaven.

De verwachting is dat de wereldleiders na afloop van de NSS in een kort tijdsbestek over de afgezette route naar Schiphol reizen. Dit betekent dat veel maatregelen, zoals het afsluiten van een derde rijstrook op de A4 en afsluitingen voor kruisend verkeer, tegelijkertijd van kracht zijn.

Het ligt in de planning om woensdagochtend om 5 uur alle wegen weer vrij te hebben.

Ochtendspits

De ochtendspits was erg rustig verlopen. De ANWB verwachtte dan ook geen drukke ochtendspits. Wel waren er wat lokale files in de Bollenstreek omdat de N206 af en toe even dicht is om de wereldleiders te laten passeren die naar Den Haag moeten.

Volgens de NS zijn de treinen niet beduidend voller dan anders. De treinen zijn wel langer dan normaal, om eventuele drukte op te vangen.

Avondspits

De verkeersdiensten hadden opgeroepen dinsdag de auto zoveel mogelijk te laten staan, om de avondspits niet uit de hand te laten lopen als er dus weer beperkingen op de wegen gelden. Ook de gemeente Den Haag en de NS adviseren de spitsuren te mijden.

Maandag

Maandag hebben weggebruikers massaal de auto laten staan. Automobilisten leken te hebben geluisterd naar alle adviezen en waarschuwingen in verband met verkeersmaatregelen in Noord- en Zuid-Holland. Vooral op de A4 was het veel rustiger dan normaal, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Op de A4 bij Roelofarendsveen reden maandag slechts ongeveer 26.350 voertuigen richting Delft en 25.100 richting Amsterdam. Een week eerder waren dat er respectievelijk zo'n 57.900 en 55.900 voertuigen, zodat er ruim minder dan de helft van het aantal voertuigbewegingen was.

Ook bij Amsterdam was flink minder verkeer op de weg. Op de A4 bij Sloten is, over de hele dag genomen, ongeveer 45 procent minder verkeer gemeten.

Bekijk de actuele situatie op de weg

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS