Tegen de man die vorig jaar een ouder echtpaar zou hebben doodgeslagen op hun motorjacht heeft het Openbaar Ministerie maandag deritg jaar gevangenisstraf geëist.

Sjef R. (41) uit Rotterdam is volgens het OM verantwoordelijk voor de gruwelijke moord op het echtpaar Lammert (70) en Marga (68) Westra tijdens een proefvaart in de stad Groningen, in maart vorig jaar.

Het echtpaar werd op hun jacht met een 'kantig' voorwerp bewerkt. Na de moordpartij werden de zwaar toegetakelde slachtoffers overboord gegooid. Pas de volgende dag werden hun levenloze lichamen gevonden in het water, het Hoendiep.

Door de consequente ontkenning van de verdachte is het motief voor de moord onduidelijk. Er is waarschijnlijk onenigheid ontstaan over de aankoopprijs van de tien meter lange boot.

Levenslang

Volgens het OM is levenslang een 'begrijpelijke' gedachte in deze zaak, maar moet die straf toch worden gereserveerd voor extreme geweldsmisdrijven waarbij de kans op herhaling groot is. Die kans wordt in het geval van R. niet heel hoog ingeschat.

De schoondochter van het echtpaar verklaarde in een emotionele slachtofferverklaring in een nachtmerrie te leven sinds de moord. De nabestaanden zijn naar eigen zeggen wanhopig op zoek naar de reden voor de tragische gebeurtenis. Zij vroegen de rechter om een zware straf, maar geloven dat God op zijn tijd de moordenaar zal straffen.

De rechtbank in Groningen doet uitspraak op 17 april.