Afvalverwerker Reiling in Sterksel (Noord-Brabant) moet een boete van 100.000 euro betalen vanwege schuld aan de dood van drie werknemers door een bedrijfsongeval in 2010. 

De rechter in Den Bosch legde maandag bovendien een voorwaardelijke boete van 50.000 euro plus voorwaardelijke sluiting van drie maanden op aan het bedrijf.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De drie mannen (43, 43 en 52 jaar) raakten bedwelmd in de container van een illegale waterzuiveringsinstallatie. Ze overleden door inademing van fatale concentraties van het giftige gas waterstofsulfide.

Volgens de rechter liet Reiling een onveilige situatie voor de medewerkers ontstaan terwijl het gevaar op bedwelming of verstikking kon worden vermoed. 

De risico's van de waterzuiveringsinstallatie werden niet geïnventariseerd, er werden geen metingen verricht en geen veiligheidsmaatregelen getroffen. Het personeel werd slecht ingelicht en onvoldoende beschermd, aldus de uitspraak.

Het Tilburgse bedrijf Turbin dat de installatie bouwde, werd vrijgesproken. Het bedrijf leverde alleen de onderdelen en deed het onderhoud maar is niet verantwoordelijk voor het ongeluk, aldus de rechter. Tegen Turbin was 40.000 euro boete geëist.