Voormalig burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht gaf nooit garanties dat er niets meer kon gebeuren met het Marokkaanse gezin dat is weggepest uit Leidsche Rijn.

Dat verklaarde hij maandag onder ede voor een Utrechtse rechter. Het gezin wil 70.000 euro van de Staat omdat het moest vluchten terwijl Wolfsen veiligheid zou hebben gegarandeerd.

''Ik heb wel de maximale inzet toegezegd en uitgelegd wat de gemeente en haar partners doen en ook kúnnen doen'', aldus Wolfsen. De inbraak, brandstichting, bekladdingen en vernielingen die het gezin plaagden, vonden plaats in 2010 en 2011, in dezelfde buurt Terwijde waar ook al een homostel werd weggepest.

Hoewel een buurjongen voor de inbraak werd veroordeeld en diverse buren uit hun woning zijn gezet, bleek het ondoenlijk alle boosdoeners aan te pakken en het treiteren te stoppen.

Het gezin deed elf aangiftes in minder dan een jaar tijd en dook met hulp van de gemeente zelfs een tijdje onder in een bungalow. Volgens het gezin keerden zij terug op verzoek van Wolfsen, die niet wilde dat onschuldige bewoners zouden moeten verhuizen voor belagers. Het gezin stemde toe omdat Wolfsen veiligheid toezegde.

Stinkende best

Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz van het gezin bleek de toezegging ook uit een uitzending van Nieuwsuur met Wolfsen. ''Ja, de interviewster vroeg 'garandeerde u veiligheid of niet?' en ik legde steeds uit dat we ons stinkende best daarvoor deden”, zei Wolfsen.

Toen het pesten niet ophield, verhuisde het gezin onder politiebegeleiding naar een andere plaats. De secretaresse van de burgemeester belde hen dat ze voor hun veiligheid weg moesten, stelt het gezin. Ook dit bestrijdt Wolfsen: ''Het was de overweging van de familie zelf om weg te gaan. Wij waren bereid daarbij te helpen.”

Moszkowicz, die het getuigenverhoor voor onderbouwing van zijn schadeclaim wil gebruiken, stelde maandagmiddag na de zitting dat de vader van het gezin 'kookte’ toen Wolfsen de garantie ontkende. Hij gaat de rechter verzoeken om ook de echtgenote met wie Wolfsen sprak en de gemeentemedewerkster te horen.