De Amerikaanse president Barack Obama acht Nederland een van de belangrijkste bondgenoten van de VS. De leider werd maandagochtend rondgeleid in het Rijksmuseum en sprak daarna met premier Mark Rutte. 

Liveblog van de nucleaire top in Nederland l Lezersfoto's op NUfoto

Obama, die in Nederland is om de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag bij te wonen, landde om 8.47 uur in de Air Force One op Schiphol.

De president werd door minister Frans Timmermans ontvangen op het Romeo-platform langs de Kaagbaan. Vervolgens stapte Obama in de presidentiële helikopter, de Marine One, om rond 9.30 uur te landen op het Museumplein. 

Enkele minuten later werd Obama in zijn gepantserde dienstauto vervoerd naar het nabijgelegen Rijksmuseum, waar premier Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hem opwachtten. 

Het gezelschap bekeek de pronkstukken in de eregalerij van het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht. Ook bekeek hij andere werken van Rembrandt en schilderijen van Hollandse meesters als Frans Hals, Jan Steen en Johannes Vermeer. Directeur Wim Pijbes maakte hiervoor een persoonlijke selectie rondom het thema 'deugden en waarden van de jonge Nederlandse Republiek', liet het museum weten.

Obama schudde bij aankomst de hand van verschillende aanwezigen, onder wie veel jongeren. Daarna tekende hij het gastenboek van het Rijksmuseum.

Persverklaring

Rond 10.45 uur spraken Obama en Rutte voor de pers in het Rijksmuseum. Obama noemde Nederland een van de belangrijkste bondgenoten van de VS. Hij stelde met Rutte te hebben gesproken over de situatie in Oekraïne en het eens te zijn met de premier over sancties tegen Rusland. 

Ook loofde Obama Nederland om de inspanningen bij het opruimen van chemische wapens in Syrië, onder meer doelend op de Nederlandse Sigrid Kaag, die deze VN/OPCW-missie leidt. Hij sloot af met 'dankuwel'. 

Bekijk beelden van de aankomst van Obama in het Rijksmuseum:

'Welkom Barack'

Rutte heette Obama officieel welkom in Nederland. Met de eenvoudige woorden ''welkom Barack'' begon Rutte zijn verklaring ten overstaan van de pers.

Als historicus zei Rutte blij te zijn om aan de Amerikaanse president historische documenten te kunnen tonen die de lange vriendschap en verbondenheid van beide landen dragen.

In zijn toesprak ging Rutte verder in op de nucleaire top in Den Haag. ''Barack, jouw aanwezigheid geeft het belang aan van deze top'', zei Rutte. De premier wees verder op de warme handelsbanden tussen de beide landen.

'Mark'

De Amerikaanse president bedankte ''Mark'' op zijn beurt en stond uitgebreid stil bij de fantastische locatie waar de pers te woord gestaan kon worden.

''Ik stel uw warme welkom zeer op prijs. Dit is het meest indrukwekkende decor waar ik ooit een persconferentie heb gegeven.''

Ook bedankte Obama koning Willem-Alexander, de burgemeester van Amsterdam en alle Nederlanders voor de hartelijke ontvangst. De Amerikaanse president ontmoet de koning maandagavond bij het diner.

Banden

Obama stond uitgebreid stil bij de invloedrijke Nederlandse rol op het wereldtoneel, de warme vriendschapsbanden door de eeuwen heen en de uitstekende handelsbetrekkingen tussen beide landen.

Nederland toont volgens hem leiderschap op tal van vlakken, en is een trouw NAVO-partner die zich op veel vlakken inzet.

'Apetrots'

Burgemeester Van der Laan kijkt "apetrots'' terug op het bliksembezoek van de Amerikaanse president Barack Obama maandag aan het Rijksmuseum. Ook museumdirecteur Wim Pijbes is dik tevreden.

Pijbes gaf de president een toelichting bij beroemde schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Jan Steen. Pijbes en Van der Laan waren onder de indruk van de oprechte interesse van Obama en van diens persoonlijkheid. ''Het is een heel warme, geïnteresseerde, charismatische man. Er komt echt iemand binnen. Alle clichés zijn waar'', aldus Pijbes.

''Het is een leuke, empathische man die goed op de hoogte is'', zegt Van der Laan. Hij bekent altijd al een fan van Obama te zijn geweest. ''Zoals alle Amsterdammers.'' 

Vertrokken

Obama is maandagochtend rond 11.15 uur vertrokken uit Amsterdam. Hij is in zijn presidentiële helikopter onderweg naar Den Haag, waar hij de nucleaire top zal bijwonen. De helikopter vertrok vanaf het Museumplein. 

Het bezoek aan Amsterdam ''is zonder noemenswaardige problemen'' verlopen. De politie heeft geen aanhoudingen verricht, liet een woordvoerder weten.

Een protestactie met enkele tientallen demonstranten bij de Beurs van Berlage verliep rustig. Een aangekondigde demonstratie op het Concertgebouwplein is door organisator Amnesty International afgeblazen.

Na 13.00 uur ging het Rijksmuseum weer open en rond 14.30 uur gaf de gemeente het Museumplein weer vrij. Het Van Gogh Museum aan het Museumplein blijft maandag de hele dag gesloten.

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Wat is er tot nu toe bereikt?Dossier NSS

Heeft u beelden van de nucleaire top in Den Haag? Upload ze dan naar NUfoto.

Fotoserie: Obama in Nederland

De Amerikaanse president Barack Obama is maandagochtend rond 08.50 uur in de Airforce One op Schiphol aangekomen © ANP
Hij werd ontvangen op het Romeo-platform langs de Kaagbaan. © ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans ontving de president. © ANP
Obama zwaait naar het publiek voordat hij in de Marine One stapt. © ANP
Helikopters van het Amerikaanse leger stijgen op van het Museumplein nadat de Amerikaanse president Barack Obama vertrokken is na een bezoek aan het Rijksmuseum. © ANP
Onder grote belangstelling landt Obama op het Museumplein. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Obama stapt uit de Marine One op het Museumplein. © ANP
Belangstellenden maken fotos van het bezoek van Barack Obama aan het Rijksmuseum op het dak van het Van Gogh Museum. © ANP
Premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ontvingen Obama in het Rijksmuseum. © ANP
Obama en Rutte gaan maandagochtend ook in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. © ANP
Eerder op de dag bracht Obama een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het gezelschap bekeek de pronkstukken in de eregalerij van het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht. © ANP
Directeur Wim Pijbes, de Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte bij De Nachtwacht in het Rijksmuseum. © ANP
Obama liet zich uitgebreid informeren over De Nachtwacht. © ANP
Met de eenvoudige woorden "welkom Barack" begon Rutte in het Rijksmuseum zijn verklaring ten overstaan van de pers. © ANP
De Air Force One landt op Schiphol. © ANP
Een Amerikaanse veiligheidsagent loopt langs de Marine One helikopter die klaar staat voor de aankomst van president Barack Obama op Schiphol. © ANP
De Air Force One boven Noordwijk. © NU.nl/Björn Eussen
De afslag naar de A5 bij Schiphol is afgesloten in verband met de nucleaire top. © ANP
Obama vertrok zondagavond vanuit Maryland, Verenigde Staten. © EPA