Rijkswaterstaat heeft zondag wegen tussen Schiphol en Den Haag afgezet om wereldleiders die naar nucleaire top in Den Haag gaan, vrij baan te geven. 

De route is zondagavond overgedragen aan de veiligheidsdiensten, meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Zondag zijn, verspreid over de dag, al tientallen regeringsleiders en staatshoofden in Nederland aangekomen voor de NSS, maandag en dinsdag in het World Forum. De Amerikaanse president Barack Obama arriveert naar verwachting maandagochtend tussen zeven en negen uur met de Airforce One.

Rijstroken op de A4 richting Den Haag zijn afgesloten met een betonnen afzetting (Quickchange Moveable Barrier). Dat gebeurde met speciale machines die zijn overgekomen uit België en Rusland.

Om de veiligheid van de delegatieleden van de top te kunnen garanderen, heeft Rijkswaterstaat ook lichtmasten langs de weg gecontroleerd. Op de lantaarnpalen zitten klepjes waar een bom achter zou kunnen worden geplaatst. ''Al deze klepjes zijn zondag geopend en gecontroleerd'', aldus de Verkeersinformatiedienst (VID).

Grote verkeershinder is tot nu toe uitgebleven. Maar onder meer op de A9 bij Badhoevedorp kwam het verkeer zondag in een file van enkele kilometers, omdat de aansluitende A5 is afgesloten. Naast de A5 zijn onder meer de A44, N44 en de N14 dicht voor het verkeer.

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS