De politiebonden en Nederlandse burgers hoeven zich geen zorgen te maken dat de communicatie van de politie middels de C2000-apparatuur tijdens de nucleaire top straks niet goed werkt.

Dat zegt de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, tegen NU.nl.

"Het wordt haast traditie, die zorgen over de communicatie, maar ik wil graag benadrukken dat niemand zich zorgen hoeft te maken", aldus Van Aartsen.

"Ik hoop dat de politiebonden nu ook weten dat ze zich geen zorgen moeten maken. Er is ontzettend veel geoefend en getraind, en er is perfect samengewerkt op alle niveaus."

Onvoldoende

Eerder stelden de politiebonden NPB en ACP dat politiemensen onvoldoende zouden zijn getraind in het gebruik van C2000-apparatuur, omdat er te weinig aandacht aan zou worden besteed.

Zo stelde Han Busker, voorzitter van NPB: "Als er een aanslag wordt gepleegd of er een ander groot incident is, dan wordt het een probleem met de communicatie. Het systeem is niet gebouwd voor dit soort massale inzet."

Van Aartsen deelt de zorgen van de bonden niet, en stelt dat de politie en Den Haag optimaal zijn voorbereid op de top. "We zijn er klaar voor. Al het werk is verricht. Laat de top nu maar komen", aldus Van Aartsen.

Bekendheid

De burgemeester denkt dat het organiseren van de nucleaire top Den Haag veel op zal leveren: "De bekendheid van Den Haag wordt nóg groter. Dat zie je nu bijvoorbeeld al bij het World Forum: het congrescentrum krijgt vanwege de NSS al aanvragen voor andere grote internationale congressen."

Veel kritiek van de inwoners van Den Haag krijgt Van Aartsen naar eigen zeggen niet. "Het gros van de Hagenaars snapt heel goed dat de top in Den Haag wordt gehouden en is er zelfs ook trots op."

Het organiseren van de nucleaire top is niet de grootste uitdaging waar Van Aartsen voor heeft gestaan: "Ik heb wel voor hetere vuren gestaan", stelt de burgemeester.  

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS