Premier Mark Rutte heeft zondag de Chinese president Xi Jinping ontvangen op het Catshuis. Ze spraken over economie, handel en investeringen.

Ook kwamen internationale relaties ter sprake, zoals de komende nucleaire top in Den Haag en de samenwerking in Mali. Xi zei Nederland te zien als ''de poort van Europa''.

Na afloop van de bijeenkomst werd een aantal overeenkomsten ondertekend over samenwerking het gebied van zuivel en energie en over de oprichting van een gezamenlijk cultureel centrum.

Later op de ochtend is Xi te gast op een economisch forum in Noordwijk. Ook koning Willem-Alexander is daar aanwezig.

Beide staatshoofden zullen een toespraak houden over de onderlinge handelsbetrekkingen. Ook de Nederlandse en Chinese ministers van Buitenlandse Handel komen aan het woord.

Vervolgens gaat het gezelschap naar kasteel de Keukenhof in Lisse. Xi krijgt daar uitleg over de Nederlandse kennis in de agri-tech sector.

Het officieel programma wordt afgesloten met een lunch die het koningspaar aanbiedt. Het staatsbezoek is daarmee in feite voorbij, al heeft president Xi maandag nog een ontmoeting met de voorzitters van Eerste- en Tweede Kamer.

Wientjes

Op het forum in Noordwijk zal ook VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes pleiten voor het aantrekken van de handelsrelaties tussen Nederland en China. Volgens hem zou Nederland China elk jaar moeten bezoeken met een handelsdelegatie.

Wientjes denkt dat beide landen elkaar een hoop te bieden hebben op handelsgebied en daarom zou ''de economische diplomatie moeten worden versterkt''.

''Misschien is de belangrijkste factor die onze landen verbindt het ondernemerschap. Onze meeting vandaag is het bewijs van het te ontwikkelen potentieel.''

Wientjes benadrukt dat de Chinese investeringen in Nederland in vijf jaar tijd zijn verdubbeld en dat Nederland op zijn beurt ook in China een interessante handelspartner heeft gevonden.

Ploumen

Een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) laat weten dat er al is besloten dat er minstens elk jaar een economische delegatie naar China reist. Ploumen zelf is vorig jaar in mei en november naar China gereisd met een handelsdelegatie.

De komende dagen heeft Ploumen geregeld ontmoetingen met handelsdelegaties die naar Nederland komen in het kielzog van de delegaties die zich bezighouden met de nucleaire top in Den Haag.

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS