Tijdens een dienst in de Kloosterkerk in Den Haag hebben vertegenwoordigers van verschillende kerken in Nederland zich uitgesproken tegen racisme.

De oecumenische dienst werd zondagochtend live uitgezonden op Nederland 2 door de EO-IKON.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen opende de viering met een korte toespraak. Hij zette de toon die vervolgens door een keur aan sprekers werd overgenomen, door op te roepen om anderen te behandelen zoals iemand zelf ook behandeld wenst te worden.

Elke volgende toespraak vatte diezelfde boodschap: sluit niemand uit en wees niet onverdraagzaam. Ook joodse en islamitische gelovigen deden mee tijdens de dienst, waarin veel muziek aan bod kwam.

Wilders

Directe aanleiding voor het organiseren van de bijeenkomst was het gedrag van PVV-leider Geert Wilders woensdagavond. Die liet aanhangers scanderen dat ze ''minder, minder, minder'' Marokkanen in Nederland willen. Maar de kerken wilden zich niet speciaal tegen Wilders keren, want dan zouden ze zich net als hij schuldig maken aan stigmatiseren, vindt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), organisator van de bijeenkomst.

Zaterdag was er een grote demonstratie tegen racisme in Amsterdam.

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier