In Amsterdam hebben zaterdagmiddag duizenden mensen meegelopen in een demonstratieve optocht tegen racisme en discriminatie.

Hoeveel het er waren, is niet precies te zeggen. Volgens een verslaggever ter plaatse waren het er tussen de acht- en negenduizend. De politie houdt het op drieduizend. De demonstranten liepen van het Museumplein naar het Jonas Daniël Meijerplein.

De optocht is georganiseerd door het Comité 21 Maart, een groep van verschillende maatschappelijke organisaties.

Met de manifestatie protesteerden ze onder meer tegen de recente uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Veel deelnemers droegen spandoeken met de tekst 'Wij zijn allemaal Marokkanen'.

'Schandelijk'

Eindpunt van de stoet was het beeld van de Dokwerker. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hield daar 's middags een toespraak. Van der Laan noemde de uitlatingen van Wilders "verschrikkelijk naar en schandelijk"

"We zagen discriminatie en racisme op televisie. Dat maakt mensen bang", aldus de burgemeester. Hij noemde het hartverwarmend hoe Nederlanders reageren op de uitspraken van Wilders en hoe zelfs PVV'ers de partij nu verlaten. "Die omslag vond deze week plaats en nu is de kans om door te zetten."

Gerustellen

PVV-leider Geert Wilders zei woensdagavond op een uitslagenavond in Den Haag dat hij "ging regelen" dat er minder Marokkanen zouden zijn. Dat kwam hem de afgelopen dagen op veel kritiek te staan.

"Die aanval op Marokkanen gaat helemaal niet gebeuren", zei Van der Laan zaterdag in zijn toespraak. "Het enige dat we gaan regelen is dat we de Marokkaanse gemeenschap geruststellen."

De toespraak van Van der Laan trok naar schatting zesduizend mensen.

Vluchtkerk

De toespraak van de Amsterdamse burgemeester werd enige tijd verstoord door sympathisanten van illegalen uit de vluchtkerk, van wie een deel is ondergebracht in een zogenoemde vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost. Van der Laan beloofde de demonstranten dat hij op 30 maart met een delegatie in gesprek zal gaan.

Bekijk beelden van de demonstratie:

Overzicht: Uittocht bij de PVV

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier