Koningin Máxima heeft vrijdagavond in het Duitse Baden-Baden de Duitse Mediaprijs 2013 ontvangen. Zij kreeg deze onderscheiding voor haar werk als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. 

In die functie zet Máxima zich sinds 2009 wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Koning Willem-Alexander woonde de prijsuitreiking in het Kongresshaus bij.

Daniela Schadt, journaliste en partner van bondspresident Joachim Gauck, prees Máxima voor haar 'oprechte volharding' om iedereen toegang te geven tot financiële diensten. Die zogeheten 'inclusieve financiering' is speciaal gericht op de ontwikkeling van armen.

Schadt uitte bewondering voor de jarenlange toewijding van de Nederlandse koningin, die door de jury werd omschreven als ''een van de meest gerespecteerde persoonlijkheden van Europa''.

De koningin zei in haar aanvaardingstoespraak dat ze ''deze prachtige onderscheiding deelde met vele dappere mensen in de wereld die hard werken om nieuwe mogelijkheden te scheppen voor hun families, gemeenschappen en landen''. Máxima gaf in haar toespraak tot de 600 aanwezigen een korte uitleg bij het concept van 'financiële inclusie'. ''Dat is makkelijk, het betekent toegang tot duurzame financiële diensten tegen redelijke kosten voor allen.''

Niet vanzelfsprekend

In Tanzania is dat nog helemaal niet vanzelfsprekend, zo verwees ze naar haar bezoek aan het Oost-Afrikaanse land eind vorig jaar. Daar is maar één bankfiliaal voor 50.000 mensen, hetgeen naar Duitsland vertaald zou betekenen slechts één bank voor heel Baden-Baden.

Ze herinnerde aan haar eigen werkverband bij Deutsche Bank en verwees naar de voortrekkersrol die Duitsland speelde bij het opzetten van lokale banken en spaarmogelijkheden, zoals de Sparkassen.

Wat in Duitsland al in de 19e eeuw werd geregeld, moet in een groot deel van de wereld nog voor elkaar worden gekregen. Lessen over hoe mensen moeten omgaan met geld waren daarbij ook van groot belang, aldus de koningin.