De Nederlandse Spoorwegen gaan in de periode tot 2024 340 miljoen euro extra bezuinigen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De bezuiniging is nodig door het Fyra-debacle en volgens de NS-directie 'uitdagend', maar 'haalbaar'.

De NS heeft eerder al een bezuinigingsprogramma opgezet dat tussen 2017 en 2024 moet leiden tot een kostenbesparing van in totaal 800 miljoen. Daar komt het bedrag van 340 miljoen nu bovenop.

De Spoorwegen weten op die manier de kosten van het Fyra-fiasco op de eigen begroting te dekken. De Tweede Kamer had daar op aangedrongen; Kamerleden wilden niet dat de reiziger via duurdere kaartjes of minder treinen de dupe zou worden van de mislukking met de Fyra-treinen.

Tevreden

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, die de motie indiende die het kabinet opriep om de kosten niet op de reiziger af te wentelen, is tevreden over de uitkomst.

''Ik ben blij dat de minister alsnog tegemoet komt aan de wens van D66 om de NS zelf verantwoordelijkheid te laten nemen voor de gemaakte fouten en de geleden verliezen met de Fyra," aldus Van Veldhoven.

"Ik vind het een verkeerd signaal als er minder spoor wordt aangelegd en minder stations worden gebouwd, omdat de NS verkeerde keuzes heeft gemaakt.''