Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zich vrijdagmorgen door de regen niet laten weerhouden van het vrijwillig klussen bij kinderboerderij Het Akkertje in Rijswijk. 

De nieuwe quarantainestal kreeg een gezamenlijke koninklijke verfbeurt, waarna het parkietenhok met precisie door koningin Máxima werd geschuurd.

De koning toonde ondertussen zijn vaardigheid bij het plaatsen van palen, waarlangs later schrikdraad moet worden gespannen om de boerderijdieren weg te houden van de sloot rond het terrein van Het Akkertje.

Het klussen gebeurde in het kader van NL Doet, dat dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd. Over heel Nederland wordt vrijdag en zaterdag door 325.000 vrijwilligers op 8700 plaatsen een helpende hand toegestoken. Prinses Beatrix en prinses Margriet deden dat ook, in Zeewolde.

''Wil een kip in quarantaine naar buiten kunnen kijken?", vroeg Willem-Alexander zich hardop af terwijl hij overwoog of hij de verfkwast ook over het raam van de quarantaineschuur moest laten gaan. Máxima had duidelijk vaker geschilderd, en meende dat schuren zonder blokje beter gaat dan met. Met het snoer van de schuurmachine had ze even later meer moeite.

Onaangekondigd

Het koningspaar bleef bijna twee uur op de kinderboerderij, waar hun komst vooraf niet was aangekondigd. Bij Het Akkertje zorgen mensen met een verstandelijke beperking voor de verzorging van de dieren, de horeca en het onderhoud. Ze lieten zich niet van de wijs brengen door onverwachte koninklijk bezoek.

''Ik ga het straks wel aan mijn zus vertellen", zei een meisje enthousiast terwijl ze Máxima gadesloeg tijdens het schuren. ''Ik wil niet op de foto", zei een oudere jongen resoluut, terwijl hij uit beeld van de fotografen stapte.

Bekijk de beelden: