Tijdens de nucleaire top in Den Haag mogen demonstranten vlaggen verbranden. ''Er geldt in Nederland geen algeheel verbod op het verbranden van vlaggen'', licht het Openbaar Ministerie vrijdag toe. 

Het in brand steken van andere voorwerpen wordt niet toegestaan. Dat levert in de ogen van justitie al snel gevaar op.

Tijdens de top wordt ruimte geboden aan mensen en groepen om te demonstreren.

''Alleen als groepen mensen zich schuldig maken aan strafbare feiten of een bedreiging voor de openbare orde vormen, zal daartegen worden opgetreden'', meldt het OM.

Rond de top zal er bij demonstraties wel gelet worden op kwetsende uitingen. Het gaat dan om discriminerende, opruiende, beledigende, bedreigende of strafbare boodschappen.

Volgens het OM geldt in het algemeen dat op grond van het recht op vrijheid van meningsuiting veel (mogelijk grievende) uitlatingen zijn toegestaan, zolang die binnen de maatschappelijke discussie past. ''De politieke of maatschappelijke context moet wel kenbaar zijn.''

Voor het Openbaar Ministerie is de nucleaire top ''business as usual''. Wel worden er extra mensen ingezet, laat het OM weten. Dit betekent dat minder zware zaken als belediging, verzet zonder verwonding en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel, kan worden afgedaan met een strafbeschikking of een dagvaarding voor de rechter.

Mensen die misdragingen plegen waarvoor ze in voorarrest kunnen worden genomen, moeten zich voor de rechter verantwoorden. Het gaat dan om kwesties zoals openlijk geweld en mishandeling of bedreiging van politiemensen en hulpverleners.

Alles over de nucleaire top