In het onderzoek rond de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, op 29 december 2012, hebben politie en justitie twee nieuwe verdachten in het vizier.

Dat bleek vrijdag tijdens een voorbereidende zitting tegen twee andere verdachten, die al kort na de geruchtmakende schietpartij werden opgepakt en sindsdien vastzitten.

Bij de schietpartij kwamen de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi om het leven. De daders beschoten op hun vlucht twee motoragenten, die met moeite het vege lijf konden redden. De moorden zouden passen in een reeks liquidaties in het criminele milieu.

De nieuwe verdachten zijn volgens een woorvoerder al een tijdje in beeld. Het gaat om een 33-jarige en een 34-jarige man. Een van hen zit momenteel vast in verband met ander vuurwapengeweld.

Aanwijzingen

Vrijdag hebben de advocaten van de twee andere verdachten - de 33-jarige Anouar B. en de 25-jarige Adil A. - de rechtbank verzocht om opheffing van het voorarrest. Volgens de raadslieden, Bénédicte Ficq en Rutger Lonterman, heeft justitie niet genoeg bewijs in handen om de twee mannen nog langer vast te houden.

Officier van justitie Maaike Bienfait bestreed dat; volgens haar zijn er tal van zwaarwegende aanwijzingen die de beide verdachten aan de schietpartij linken.

Hamza B.

De rechtbank schaarde zich na beraad achter de officier en bepaalde dat het tweetal voorlopig blijft vastzitten. Er is vooralsnog geen zicht op een inhoudelijke behandeling van de zaak, het onderzoek is nog in volle gang.

Verdachte Hamza B. zit al geruime tijd in Marokko vast, waar hij vorig jaar werd aangehouden. De bedoeling is dat Marokko zijn strafvervolging overneemt. Op dit moment zijn er contacten gaande tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Marokkaanse autoriteiten. Nederland wil garanties dat de doodstraf, die zou kunnen worden opgelegd, niet ten uitvoer wordt gelegd.