De agent die vorig jaar november in Haarlem schoot op een wegrijdende auto met twee mensen wordt vervolgd. 

Het Openbaar Ministerie vindt dat de politieambtenaar niet had mogen schieten, omdat de inzittenden niet van een strafbaar feit werden verdacht.

De risico's die de politieambtenaar nam door te schieten zijn onaanvaardbaar, meldt het OM vrijdag op basis van het onderzoek van de Rijksrecherche. De bestuurder van de beschoten auto raakte lichtgewond aan zijn rug, maar hield geen blijvend lichamelijk letsel over.

Ongeveer een uur voor het schietincident op de avond van zondag 3 november werd een zonnestudio aan de Stresemannlaan in Haarlem overvallen. Drie mannen met een vuurwapen waren te voet gevlucht.

Bijna drie kwartier later zagen agenten in de omgeving van de Floris van Adrichemlaan een Volkswagen rijden die volgens hen opvallend hard wegreed. Zij dachten daardoor dat de inzittenden mogelijk iets met de overval te maken hadden, maar verloren het voertuig uit het oog.

Blokkeren

Andere agenten zagen tien minuten later een zwarte Volkswagen Golf in dezelfde omgeving rijden en wilden de twee inzittenden op de Zomervaart controleren. De bewuste agent blokkeerde de auto vervolgens met een politieauto.

De bestuurder stopte en hoorde de politie roepen dat de inzittenden hun handen moesten laten zien, waarop de bestuurder naar eigen zeggen in paniek raakte en besloot weg te rijden.

De auto reed over het plantsoen weg, om de agent en politieauto heen, waarop de politieambtenaar meerdere keren op de auto schoot. Hij was ervan overtuigd dat de gezochte overvallers erin zaten.

Aanmerken

De officier van justitie concludeert dat de twee inzittenden van de auto niet als verdachten van de overval hadden mogen worden aangemerkt omdat niet duidelijk was of de te voet gevluchte overvallers later in een auto waren gestapt. Verder was niet alleen onduidelijk of de eerste Golf een vluchtauto was, maar ook was niet helder of de tweede Golf dezelfde was als de eerste.

Dat de inzittenden op enige wijze betrokken waren bij de overval is niet gebleken. Het onderzoek naar de overval loopt nog, er zijn nog geen verdachten aangehouden.