Minister-president Mark Rutte ontmoet vanaf zondag een hele trits staatshoofden en regeringsleiders. 

In de marge van de nucleaire top NSS praat hij zondag, maandag en dinsdag één op één met presidenten, premiers en een koning. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst RVD woensdag bekend.

Als eerste ontvangt Rutte op zondag de Chinese president Xi Jinping, die in Nederland is voor een staatsbezoek.

Diezelfde dag volgen president Jonathan van Nigeria, minister-president Garibashvili van Georgië, minister-president Harper van Canada, minister-president Lee Hsien Loong van Singapore, president Nazarbajev van Kazachstan, vice-president Boediono van Indonesië, president Sarkisian van Armenië en minister-president Abe van Japan.

Zuid-Korea

Maandag, op de eerste dag van de internationale top, heeft Rutte eerst een gesprek met president Park Geun-hye van Zuid-Korea, in het Catshuis in Den Haag. Daarna gaat de premier naar Amsterdam om daar president Barack Obama van de VS te ontmoeten. Later maandag is er een ontmoeting met minister-president Jatsenjoek van Oekraïne. 's Avonds spreekt Rutte Koning Abdoellah II van Jordanië.

Op de slotdag van de NSS spreekt de minister-president in het World Forum met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en met directeur-generaal Amano van de International Atomic Energy Agency. ’s Avonds ontvangt hij in zijn ambtswoning president Gül van Turkije, minister-president Dung van Vietnam en minister-president Key van Nieuw-Zeeland.

Huis ter Duin

Tijdens zijn verblijf in Nederland zal Obama overnachten in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Dat melden bronnen woensdag aan RTL NieuwsHet hotel zal tijdens de top zwaar beveiligd worden. Dat blijkt uit het feit dat de zone waar de noodverordening van kracht is groter is bij Huis ter Duin dan bij andere hotels.

Bij andere hotels zoals Hotels van Oranje en het Haagse Kurhaus is de veiligheidszone kleiner. Ook is een groot deel van het nabijgelegen strand van Huis ter Duin afgezet. Bewoners hebben daarover een presentatie gekregen van gemeente Noordwijk.

Amsterdam

Het is nog niet bekend wanneer Obama aankomt in Nederland. De nucleaire top is maandag 24 en dinsdag 25 maart. Maar daarvoor zal de Amerikaanse president dus eerst een bezoek brengen aan Amsterdam.

Het is alleen bekend dat Obama op maandagochtend een ontmoeting heeft met premier Mark Rutte. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zal kort aanschuiven bij het gesprek. Mogelijk gaat Obama daarna een bezoek brengen aan het Rijksmuseum.

Materieel

De Amerikaanse luchtmacht heeft op woensdag materieel naar Rotterdam/The Hague Airport gebracht. Volgens een woordvoerder van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de Amerikanen zich in overleg met de Nederlandse autoriteiten aan het voorbereiden op mogelijk vervoer tijdens de nucleaire top, begin volgende week

Op het vliegveld staan acht zogenoemde Black Hawk helikopters, een type transportshelikopter dat Nederland niet in bezit heeft. Ook staan er twee Amerikaanse helikopters, van het type dat normaliter door Obama wordt gebruikt tijdens verplaatsingen in de buurt van Washington.

Alles over de nucleaire top