De 33-jarige man uit Zevenaar die daar vorig jaar juli zijn ex-vriendin wurgde nadat hij met een ladder naar haar slaapkamer was geklommen, is woensdag wegens moord veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. 

Die straf had het Openbaar Ministerie (OM) ook geëist.

Het zoontje van 7 jaar heeft zijn 30-jarige moeder de volgende ochtend in een plas bloed gevonden. De man was gefrustreerd dat de relatie stukgelopen was en werd ziedend toen ze daarna iemand anders ontmoette.

In de periode voor de moord bedreigde hij haar, hing hij haar kat op en maakte hij haar auto onbestuurbaar, gelooft de rechtbank.

Opwelling

De advocaat van de verdachte zei dat er geen moordplan was, maar dat het doodslag in een opwelling was toen hij spullen kwam halen. Dat gelooft de rechtbank niet. Hij is anderhalf uur bij de vrouw geweest en heeft drie keer haar keel dichtgeknepen. Dat is geen opwelling meer.

Ook heeft hij volgens de rechtbank vooraf op Facebook gekeken wanneer ze alleen thuis was, wat niet nodig is voor spullen halen via een slaapkamerraam. De ladder had hij vooraf al neergezet. De man veronderstelde dat het zoontje er niet was.