De stembureaus waar woensdag werd gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn om 21.00 uur gesloten. De opkomst lijkt lager uit te vallen dan in 2010, volgens de laatste prognose heeft 53 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht.

Volg hier ons liveblog over de verkiezingsdag

Bij de eerste peiling woensdagochtend leek de opkomst nog hoger uit te vallen dan vier jaar geleden. 

Direct na het sluiten van de stembureaus, die vanochtend om 7.30 uur openden, werden de eerste exitpolls bekend. 

Ipsos hield voorafgaand aan de verkiezingen een onderzoek onder stemgerechtigden en concludeerde daaruit al dat de opkomst deze keer historisch laag dreigt te worden. Er zou maar 43 procent gaan stemmen. 

Desinteresse

Na de afschaffing van de stemplicht in 1970 schommelde de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen rond de 70 procent. In 1990 zette zich een dalende trend in. In 2006 kwam de opkomst uit op 58,2 procent, in 2002 stemde 57,9 procent van de kiesgerechtigden.

Volgens Ipsos is desinteresse de belangrijkste reden om niet te gaan stemmen. Een deel van de kiezers die wegblijven, zegt alleen te stemmen voor de landelijke politiek.

De PvdA dreigt volgens de laatste peilingen een flinke afstraffing te krijgen in veel gemeenten. In veel grote steden voert de partij een nek-aan-nek-race met D66, zoals in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. 

Steden

De opkomst in Amsterdam was om 18.00 uur juist iets hoger dan vier jaar geleden. 27,5 procent van de stemgerechtigden had zijn stem uitgebracht. In 2010 lag dit percentage op 26,2 procent. 

Om 18.00 uur had in Rotterdam 31,07 procent gestemd, anderhalf procent lager dan bij de verkiezingen vier jaar geleden.

De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag was woensdag 16.00 uur iets lager dan tijdens de vorige verkiezingen.

Tot nu toe heeft 32 procent van de Haagse kiesgerechtigden de gang naar de stembus gemaakt, vier jaar geleden was dat om 16.00 uur nog 33,2 procent. 

Stembureaus

Er zijn op dit moment 8.685 stembureaus open. In Amsterdam zijn de meeste stemlokalen geopend (371), Rotterdam heeft er eentje minder. Er zijn drie gemeenten met slechts één stemlokaal: Rozendaal, Vlieland en Schiermonnikoog.

In Den Haag, Tilburg en Haarlemmermeer konden stemmers om middernacht al terecht, in Castricum al vanaf 5.00 uur.

Stations

In de stations Den Haag CS en Utrecht CS zijn woensdag aan het eind van de middag weer rijen ontstaan voor de stembureaus. In de ochtend was het daar ook al druk. Volgens de NS is het aan het begin van de avondspits ook weer druk geworden in de stations in Amsterdam en Rotterdam.

Tot aan het eind van de middag hadden in totaal 6500 mensen gestemd in een van de vier stations. Lang hoeft er niet gewacht te worden als er een rij staat. Binnen 10 minuten is iemand aan de beurt, aldus de NS.

Nikab

Bij een stembureau in Amsterdam dook vanmiddag iemand op in een nikab, die alleen de ogen en de neus vrijlaat.

Een medewerker van het stembureau zegt tegen het Parool dat hij het niet vertrouwde: "Ik dacht: dit is geen vrouw. Toen ontstond een heel vreemde sfeer." De 'vrouw' bleek een man en toen hij te verstaan had gekregen dat hij zijn gezicht in een aparte ruimte moest laten zien, beende hij weg.

Twee stembureaus in Rotterdam openden woensdagochtend met bijna twee uur vertraging. Er waren niet genoeg stembureauleden aanwezig om het bureau te openen, aldus een woordvoerder van de gemeente. Een verslaggever van RTV Rijnmond stelde echter dat de leden van de stembureaus zich hadden verslapen.

Samsom

PvdA-Leider Diederik Samsom heeft zijn stem uitgebracht in de gemeente Leiden. 

Geert Wilders deed dat in het Haagse stadhuis. Den Haag is één van de twee steden waar Wilders' PVV meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. De PVV doet verder alleen mee met de verkiezingen in Almere.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp | Zoek stemlokalen in uw buurt

Heeft uw foto's van de gemeenteraadsverkiezing? Upload ze bij NUfoto

Bekijk de lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Kiezers staan in de rij voor het stembureau op Utrecht Centraal © ANP
Ouderen stemmen in de Haven bejaarden verzorgingshuis in Spakenburg. © Hollendse Hoogte
Een vrouw brengt haar stem uit in Artis. © Hollandse Hoogte
Inwoners van een ouderenflat in Wageningen brengen hun stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. © ANP
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam brengt in stadsarchief de Bazel zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. © ANP
Premier Mark Rutte wordt, voorafgaand aan het uitbrengen van zijn stem voor de gemeenteraadsverkiezingen, begroet door de leerlingen van basisschool Wolters in Den Haag. © ANP
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan flambeert in zijn ambtswoning gebakken eieren onder toeziend oog van een aantal bekende Amsterdammers. © ANP
In Castricum kan al vroeg gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. © ANP
Swingende oproep om te gaan stemmen door Roy Ristie van D66 in Winkelcentrum Ganzenpoort in Amsterdam Zuidoost. © NU.nl/Reinder van Zaanen
Op de ochtend van de gemeenteraadsverkiezingen zijn leden van Groen Links aan het flyeren op de H.N. Werkmanbrug in Groningen. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Inwoners van het dorpje Waspik lopen naar het stembureau. © NU.nl/Janna v E
In Den Haag kon vanaf 00.01 uur al gestemd worden. © ANP
CDA-leider Sybrand Buma stemt in de Sint Maartensschool in Voorburg. Er zijn op dit moment 8.685 stembureaus open. © ANP
De waarnemend burgemeester van Waalre Yvo Kortmann verraste de medewerkers van het stembureau met een traktatie. © NU.nl/Hans van Hamersveld
Enkele honderden mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om 's nachts te kunnen stemmen. © ANP
Veel jongeren maakten van de gelegenheid gebruik om 's nachts te stemmen. © ANP
In Den Haag, Tilburg en Haarlemmermeer konden stemmers om middernacht al terecht. © ANP
PVV-leider Geert Wilders brengt zijn stem uit in het stadhuis van Den Haag. © ANP
Op het station van Castricum hebben woensdagochtend de eerste kiezers hun stem uitgebracht. © ANP
Stemmers in restaurant 1e Klasse op Amsterdam CS. © ANP
Op tientallen stations kan voor de gemeenteraadsverkiezingen worden gestemd © ANP
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom brengt zijn stem voor de gemeenteraadsverkiezingen uit in een stembureau in woonzorgcentrum Topaz Groenhoven in Leiden. © ANP
Politieke partijen delen flyers uit voor station Amsterdam Centraal. © NU.nl/Mark Vos
Een laatste poging van de Amsterdamse VVD om kiezers te winnen. © NU.nl