Een 25-jarige man uit Zutphen heeft dinsdag een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging gekregen voor de moord op zijn ex-vriendin in mei vorig jaar. 

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat de man na de dood van zijn ex-vriendin nog seks met haar heeft gehad, wat het Openbaar Ministerie ''bizar'' en ''moreel verwerpelijk'' noemde.

De Zutphenaar wurgde de 21-jarige vrouw met een riem. Toen de dode vrouw werd gevonden, dacht de politie dat zij was verkracht. Maar de Zutphenaar vertelde bij zijn verhoor dat hij seks had gehad met de dode vrouw.

Zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie vindt dat er in dat geval geen sprake kan zijn van verkrachting, zodat de man daarvan is vrijgesproken.

Moord

De rechter heeft de man veroordeeld voor moord en niet voor doodslag, omdat volgens de rechtbank is bewezen dat hij maandenlang heeft nagedacht over zijn plan om zijn vriendin te doden. Op de dag van de moord overwoog de man nog verschillende manieren om de riem te gebruiken.

De straf die de rechter heeft opgelegd is dezelfde als de eis van de officier van justitie.