De twee politieagenten die vorig jaar maart in Schiedam op een lokauto schoten, worden vervolgd wegens poging tot doodslag. 

Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend.

De in burger geklede agenten benaderden de auto, die tussen andere auto’s voor een rood stoplicht stond, met getrokken vuurwapens.

De auto zou op hen zijn ingereden, maar de inzittenden ontkennen dat. Bovendien was volgens hen niet duidelijk dat het politiemensen waren.

''De 'lokauto', en ook de auto daarvoor, reden snel weg. Beide voertuigen werden vervolgens geraakt door kogels, maar de inzittenden bleven ongedeerd'', aldus het OM. De agenten schoten tegen de instructies onder die omstandigheden op een rijdende auto, vindt de officier. Bovendien legden ze beiden wisselende verklaringen af over hun handelen.

Andere incidenten

In de onderzoeken naar de schietincidenten op Zuidplein in Rotterdam en de Van Speijkstraat in diezelfde plaats stelt de officier van justitie dat de agenten volgens de regels hebben gehandeld. Zij worden dan ook niet vervolgd.

Bij het incident op Zuidplein voldeed de aanhouding aan de regels. De verdachte onttrok zich aan aanhouding, had vermoedelijk een vuurwapen bij zich dat hij mogelijk ging gebruiken. Een waarschuwingsschot lossen kon niet omdat de agent direct onder de metrobaan stond.

De politieman bij het incident in de Van Speijkstraat vond de situatie zo bedreigend dat hij besloot de betrokken man met een enkel gericht schot op zijn been te stoppen. De officier vindt dat gerechtvaardigd omdat de ruimte in de hal, waar het incident zich afspeelde, beperkt was en omdat het vermoeden bestond dat er al mensen gewond waren.