De Britse bommenwerper die in 1943 bij Dronten door de Duitsers werd neergehaald en in het Ketelmeer stortte, wordt eind april geborgen. 

Tijdens de berging, die enkele weken kan duren, wordt een ponton in het water geplaatst met een kraan en een zeefinstallatie om munitie en menselijke resten op te vangen en te scheiden. Dat meldde de gemeente Dronten dinsdag.

''Berging is noodzakelijk uit veiligheidsoverwegingen en uit piëteit met de eventuele nabestaanden'', aldus burgemeester Aat de Jonge van Dronten. 

De locatie van het wrak op de bodem van het Ketelmeer blijft vooralsnog geheim. De gemeente wil voorkomen dat mensen naar het vliegtuig gaan duiken. Het toestel heeft vermoedelijk nog een lading bommen aan boord, omdat het op weg naar een missie werd neergehaald.

Bemanning

Mogelijk bevinden zich in het wrak ook nog de stoffelijke resten van de bemanning. Volgens de gemeente zou één van de vijf bemanningsleden zich indertijd in veiligheid hebben kunnen brengen toen het toestel, een tweemotorige Vickers Wellington, werd neergehaald. Het lot van de anderen is onbekend.

Het vliegtuigwrak werd tijdens baggerwerkzaamheden in 2011 ontdekt. De klus wordt uitgevoerd door een bedrijf onder begeleiding van de bergingsdienst van Defensie.