Het voormalige bestuur van het Medisch Spectrum Twente (MST) wordt niet vervolgd voor de fouten van voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur, die is veroordeeld tot drie jaar cel.

Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten. Volgens het OM heeft het onderzoek geen vermoedens van stafbare feiten opgeleverd.

Enkele ex-patiënten van de neuroloog hadden aangifte gedaan wegens "het medeplegen van mishandeling" tegen het Twentse ziekenhuis, de Stichting Medisch Spectrum Twente en voormalige bestuurders. 

Zij hadden volgens hen moeten ingrijpen toen de ex-neurloog bij het MST werkte en jarenlang ernstige fouten maakte met zeer ernstige gevolgen voor verschillende patiënten.

Incidenten

Het OM zegt dat het ziekenhuis tot het vertrek van Jansen Steur in 2003 niet op de hoogte was van de foute diagnoses. Ze wisten wel van enkele incidenten, maar die werden gezien als 'opzichzelfstaand'.

In de jaren die volgden heeft het ziekenhuis meegeholpen aan alle onderzoeken die er zijn geweest. Ook hebben er grote veranderingen plaatsgevonden op het gebied van patiëntveiligheid.

De voormalig patiënten probeerden een paar jaar geleden al het ex-bestuur voor de rechter de krijgen, maar ook toen hield het OM dat af.

Begin dit jaar is Jansen Steur tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar zowel OM als hij gingen daartegen in beroep.

Slachtoffers

De slachtoffers van Jansen Steur zijn zwaar teleurgesteld dat het Enschedese ziekenhuis niet word vervolgd. Dat schrijft letselschadespecialist Yme Drost, die hen vertegenwoordigt, op zijn website. 

De bevindingen van het OM staan volgens Drost haaks op de bevindingen van een commissie die in 2005 concludeerde dat het ziekenhuis ernstige steken had laten vallen.

De motivatie van het OM is volgens Drost een "doorwrocht juridisch stuk" waaruit blijkt dat niet over een nacht ijs is gegaan. "Al lijkt het wel dat het MST door het oog van de naald is gekropen." 

Via de rechter kan worden geprobeerd justitie te dwingen alsnog vervolging in te stellen. De kans dat zo'n artikel 12-procedure succes heeft, is volgens Drost echter klein. Hij wil eerst met zijn cliënten overleggen voordat een definitief besluit wordt genomen over het aanspannen van zo'n procedure. 

MTS

Het MST schrijft in een reactie kennis te hebben genomen van het besluit van het OM. "MST zal geen uitspraken doen over de beslissingen van het OM, omdat wij het niet gepast vinden. Wij hopen deze zaak verder achter ons te kunnen laten en wij willen ons richten op de toekomst van ons ziekenhuis en de gezondheidszorg in Twente."

Verder benadrukt het ziekenhuis dat de deur open blijft staan voor ex-patiënten van de neuroloog. 

Chronologie van de zaak Ernst Jansen Steur