De 48-jarige Frank R. uit het Brabantse Cuijk wordt vervolgd voor 23 zedenmisdrijven met meisjes tussen de tien en zeventien jaar, onder wie vijf uit België. 

Dit blijkt uit de tenlastelegging die dinsdag tijdens een pro-formazitting in Assen is voorgelezen.

De man werd op 19 mei in Groningen aangehouden. Hij zou tussen 2005 en vorig jaar een paar honderd meisjes hebben verleid om voor de webcam seksuele handelingen met zichzelf te verrichten.

Daarnaast beschuldigt het Openbaar Ministerie (OM) R. van tenminste één verkrachting, ontucht met tien slachtoffers en het maken van kinderporno.

Gangkast

De politie heeft meer dan 26.000 filmpjes en 144.000 afbeeldingen van meisjes achterhaald. Ook is een grote hoeveelheid chatgesprekken gevonden. Dit materiaal had R. onder meer verstopt in een verborgen ruimte in de gangkast van zijn woning en in zijn auto.

De rechtbank bekijkt 22 april een deel van het beeldmateriaal dat op de computer van Frank R. is gevonden. Volgens de officier is dat "niet plezierig maar het voegt wel wat toe". Dit gebeurt achter gesloten deuren.

Direct daarna volgt een vijfde openbare regiezitting. De inhoudelijke behandeling van de omvangrijke zedenzaak staat gepland op 21, 22, 23 en 28 mei.

Onderzoekswensen

R.'s nieuwe advocaat Tjalling van der Goot, die sinds vorige week het stokje van advocaat Robert van Haarst overnam, zei zich nog onvoldoende verdiept te hebben in deze zaak om nu onderzoekswensen in te dienen.

Van der Goot is verbonden aan het advocatenkantoor van de gebroeders Anker in Leeuwarden. Samen met Wim Anker verdedigde hij Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak.