De vermiste Amsterdamse jongen voor wie maandag een Amber Alert werd uitgedaan is terecht. 

Hij is "in goede gezondheid" aangetroffen in een plantsoen in Amsterdam-Osdorp, laat de politie dinsdagochtend weten. Hij is niet door iemand meegenomen. Dat heeft de politie meegedeeld.

De 9-jarige jongen vertrok maandagochtend in de wijk Osdorp op de fiets naar school, maar kwam daar nooit aan.

De politie had op maandagavond ook een melding van Burgernet uitgedaan, maar die leverde geen informatie op die leidde tot de vondst van het jongetje. 

Het Ambert Alert leverde veel telefoontjes op. Een van de tips leidde naar het plantsoen. De politie vond daar rond 8.30 uur spullen van de jongen, die hij kort daarna kwam ophalen. 

De vindplaats ligt dicht bij het huis van de jongen. De politie gaat ervan uit dat hij de nacht in de buitenlucht heeft doorgebracht.

Ouders

Bij de Burgemeester Amersfoordtschool in Badhoevedorp gingen geen alarmbellen rinkelen toen de 9-jarige Pedro Altes niet kwam opdagen. 

De ouders van de jongen werden niet gewaarschuwd, zegt directeur van de school Eelco Kosterman. "In onze protocollen staat dat dit voor 10.30 uur moet gebeuren, maar dat heeft de leerkracht niet gedaan." 

''Iedereen op school is ervan doordrongen dat dit nooit had mogen gebeuren'', zegt Kosterman. ''Het lijkt erop dat het waarschuwen van de ouders er doorheen is geschoten. Feit is dat het protocol niet is afgemaakt.''

Bereiken

Er zijn ook geen pogingen ondernomen om de ouders te bereiken. Waarom dat niet is gebeurd, wordt nog onderzocht.

"We waren de afgelopen avond en nacht alleen bezig met de zoekactie. We hebben later vandaag een gesprek met de leerkracht. Maar ik ben bang dat het niet gaat lukken een uitleg te geven die iedereen tevreden stelt", zegt Kosterman.

Het is volgens de directeur te vroeg om te zeggen of de leerkracht wordt berispt. "We wachten eerst af hoe het gesprek verloopt." 

Signaalfunctie

Voor de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer is de gebeurtenis reden om alle 22 openbare basisscholen in de gemeente nadrukkelijk op de bestaande protocollen te wijzen.

"Als 's morgen een kind niet aanwezig is en dit niet gemeld is door de ouders, dan dient de school zo snel mogelijk contact op te nemen met de ouders'', zegt bestuursvoorzitter Evert van Putten. ''In dit geval heeft de leerkracht alleen de afwezigheid van de leerling geconstateerd, maar zijn de ouders vervolgens niet gebeld. Voor ons is deze kwestie een duidelijk signaal dat dit soort protocollen er niet voor niets zijn en dat ze tot op de letter opgevolgd dienen te worden.''

Van Putten benadrukt dat de zorg voor kinderen hoog op de agenda staat en dat het protocol onderdeel is van het veiligheidsbeleid. De voorzitter oppert het wenselijker te vinden dat scholen de ouders meteen om 8.45 uur bellen als leerlingen zonder opgave van reden niet komen opdagen. ''De signaalfunctie hoort bij de leerkracht.''