Drie Utrechtse verdachten van de monstransroof uit het Catharijneconvent in Utrecht in januari 2013, moeten alsnog tot vijf jaar cel opgelegd krijgen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag geëist voor het gerechtshof in Arnhem. De rechtbank in Utrecht legde in september celstraffen tot 27 maanden op en dat vindt het OM te weinig.

De vergulde monstrans is een honderden jaren oud religieus voorwerp dat met diamanten is ingelegd. Een rover sloeg overdag met een moker de vitrine kapot en probeerde het voorwerp in een te kleine sporttas te proppen.

De monstrans werd na twee weken in stukken op de achterbank gevonden toen een verdachte ermee richting België reed. Het nog vermiste onderdeel met diamanten ontbrak toen al. De recherche observeerde destijds al vier verdachten, die door een vijfde verdachte genoemd waren.

DNA

Een Utrechter (29) drong volgens deze verklaring het Catharijneconvent binnen en moet volgens het OM vijf jaar krijgen. DNA op de sporttas is waarschijnlijk van hem. Twee Utrechters (26 en 22 jaar) die buiten zouden hebben gewacht moeten vier jaar cel krijgen vindt het OM. De 26-jarige had de monstrans op zijn achterbank en van de 22-jarige zat een boks-bitje met DNA in de sporttas.

De rechtbank legde in september respectievelijk 27, 20 en 18 maanden cel op en sprak onlangs een vierde verdachte vrij.

Keukentafel

Het 'gouden ding’ belandde op de keukentafel van de opa en oma van de 26-jarige verdachte, die er 'gauw van af wilden’ omdat het steeds op tv was. Getapte telefoongesprekken tussen verdachten dat ze het ding 'in het water moeten knallen’, doen ook vermoeden dat ze van de buit af wilden.

Volgens de advocaten moet vrijspraak volgen. De verklaring van de vijfde verdachte vinden zij als bewijs onbetrouwbaar. Ook valt te twisten over de waarde van het DNA als bewijs en de interpretatie van de telefoontaps, vinden ze. Of de vijfde verdachte ook wordt vervolgd, is binnenkort bekend.

Uitspraak op 31 maart.