Politie en justitie hebben twee nieuwe slachtoffers van zedenverdachte Frank R. uit het Brabantse Cuijk weten te identificeren. 

De meisjes stonden op foto's en filmpjes die R. had verstopt in een verborgen ruimte in een gangkast in zijn woning. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Op aanwijzen van R. zelf werden in januari achter een dichtgeschroefd schot in de gangkast cd's, cd-roms en een externe harde schijf aangetroffen.

Ook hierop stonden beelden die de man had gemaakt van minderjarige meisjes die hij via internet aanzette tot seksuele handelingen, zo is gebleken na onderzoek. De zedenrecherche benadert de twee meisjes of ze aangifte willen doen.

R. (48) wordt ervan verdacht van 2005 tot 2013 honderden minderjarige meisjes uit Nederland en België via internet te hebben misbruikt. In zeker elf gevallen heeft hij fysiek contact gehad, waaronder één verkrachting.

De politie is erin geslaagd bijna honderd meisjes op de in totaal 144.000 foto's en 26.000 filmpjes van R. te achterhalen, maar niet iedereen wil aangifte doen. Justitie beschuldigt hem nu van achttien zaken, maar dat aantal kan nog verder oplopen, aldus het OM.

Ook in de auto van R. is begin maart nieuw beeldmateriaal gevonden. Het gaat om een filmpje waarop een 12-jarig meisje uit de provincie Groningen staat dat bij hem in de wagen zat toen hij in mei vorig jaar werd aangehouden.

Nieuwe advocaat

De rechtbank in Assen buigt zich dinsdag voor de vierde keer over de zaak. De inhoudelijke behandeling staat eind mei en begin juni gepland. De rechtbank heeft in totaal vier dagen voor de zaak uitgetrokken.

De vondst van meer beeldmateriaal leidde onlangs tot een breuk tussen de verdachte en diens advocaat Rob van Haarst. Van Haarst legde twee weken geleden de verdediging neer omdat hij vindt dat zijn cliënt geen open kaart met hem speelt.

R.'s nieuwe advocaat is Tjalling van der Goot, die verbonden is aan het advocatenkantoor van de gebroeders Anker in Leeuwarden. Samen met Wim Anker verdedigde hij Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak.

Volgens Van der Goot zal R. dinsdag niet in de rechtszaal in Assen verschijnen. Ook bij de eerdere drie pro-formazittingen bleef hij weg.