De bedreigde 'kerngetuige' Remko van Lent krijgt opnieuw bescherming van de Nederlandse overheid. Dat heeft een arbitragecommissie bepaald.

Dat meldt Vrij Nederland.

Van Lent spande een arbitragezaak tegen de staat aan, omdat hij en zijn gezin uit het beschermingsprogramma voor getuigen werden gezet.

In 2010 werden Van Lent, zijn vrouw en kinderen beschermd ondergebracht in het buitenland. Van Lent en zijn vrouw legden belastende verklaringen af tegen meerdere criminelen, onder meer ex-Hells Angel Harry S. en drugs- en wapenhandelaar Donald G. 

Tussen het Team Getuigen Bescherming en Van Lent onstond onenigheid, waarna hij uit het beschermingsprogramma werd gezet. Volgens Van Lent kwam het Openbaar Ministerie de gemaakte afspraken niet na.

De getuige spande daarop een arbitragezaak tegen de staat aan. Hij eiste recht op bescherming. De arbitragezaak heeft ruim drie jaar geduurd.

De getuigenissen van Van Lent hebben een groot aandeel in de Briard-afpersingszaak. In de rechtbank van Rotterdam is de vermoedelijk laatste procesweek ingegaan. In totaal staan er tien verdachten terecht.