Defensie laadt maandag een transportschip van de Verenigde Naties in de Eemshaven vol met 140 voertuigen en 224 containers.

Dat meldt een woordvoerder van Defensie zondag.

Het schip zal naar verwachting eind april aankomen in West-Afrika, waarna het materieel naar Mali wordt gebracht voor de Nederlandse missie die daar in mei van start gaat.

Op de kade in de Eemshaven staan jeeps en pantserwagens van het type Bushmaster en Fennek en 224 containers waarin onder meer gevechtsrantsoenen, uitrustingsstukken en reserveonderdelen zitten.

Defensie heeft eerder al wat materieel per transportvliegtuig naar Mali verscheept. De Apache-gevechtshelikopters worden, met de rotorbladen eraf, op een later moment ook met een vliegtuig getransporteerd.

De tocht per schip naar Abidjan in Ivoorkust duurt waarschijnlijk twee tot drie weken. Vanaf daar is het nog 2.500 kilometer over slechte wegen naar Gao, het basiskamp van de Nederlandse militairen.

Vertraagd

Het meeste Nederlandse materieel staat al bijna een maand in Eemshaven. Het vertrek is vertraagd doordat het VN-transportschip nog niet beschikbaar was. De verwachting is nu dat de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma in mei operationeel wordt.

Nederland levert ongeveer tachtig militairen voor de hoofdstad Bamako en driehonderd militairen gaan vanuit de noordoostelijke stad Gao aan het werk. Zij gaan vooral informatie vergaren en analyseren.