Jonge leraren krijgen met een nieuw project de kans om na hun studie meer werkervaring op te doen.

In de komende twee jaar worden ongeveer 200 pas afgestudeerde basisschoolleraren die een masterstudie doen, gekoppeld aan meer ervaren leraren.

Zo krijgen de nieuwe leraren meer werkervaring en kunnen de ervaren leraren zich verder ontwikkelen, bijvoorbeeld door ook een masterstudie te doen. Het ministerie van Onderwijs heeft 5 miljoen euro uitgetrokken voor het project dat de komende twee jaar zal lopen.

De beginnende basisschoolleraren nemen de uren voor de klas over van meer ervaren collega´s die een masterstudie of een tweedegraadsopleiding willen doen. Die krijgen daarvoor niet alleen een studiedag in de week, maar ook een dag extra verlof.

Baankans

Minister Jet Bussemaker wil hiermee mensen die de Pabo hebben afgerond een beter uitzicht op een baan geven. Staatssecretaris Sander Dekker verwacht dat ''jonge juffen en meesters behouden blijven voor het onderwijs".

Tegelijk krijgen ervaren leerkrachten ''tijd en ruimte om zichzelf te ontwikkelen". Volgens Dekker is dit systeem gunstig voor leraren, leerlingen én hun ouders.