Drie mannen zijn deze week aangehouden voor het hacken van het computernetwerk van een adviesbureau in Alkmaar. 

Ze waren waarschijnlijk op zoek naar financiële gegevens over de nalatenschap van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De drie stuurden volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie de afgelopen maanden e-mails met kwaadaardige software naar het adviesbureau. Zo probeerden ze op afstand controle te krijgen over het computernetwerk van het kantoor. Het is niet bekend of ze ook echt informatie hebben weten te verkrijgen.

De vermoedelijke opdrachtgever voor de computerinbraak werd dinsdag aangehouden in Amsterdam-Zuid. De 34-jarige man heeft vermoedelijk twee broers van 21 en 24 uit Amstelveen ingeschakeld om de hack uit te voeren. Ook zijn werden dinsdag aangehouden.

Botnet

Een van de broers beheerde een botnet, dat inmiddels onschadelijk is gemaakt door de politie. Hij is vermoedelijk ook betrokken bij het beheer van een website waar gestolen creditcards worden verkocht. De politie onderzoekt of de broers ook betrokken zijn bij computerinbraken in andere bedrijven.

De zaak kwam aan het rollen toen het advieskantoor aangifte deed. De politie heeft beslag gelegd op computers en administratie van de verdachten. De drie zijn donderdagavond na verhoor weer op vrije voeten gesteld.