Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw (82) houdt op 4 mei de voordracht bij de nationale dodenherdenking in Amsterdam. 

Hij spreekt tijdens de herdenkingsdienst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam. Dat maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag bekend.

De titel van de voordracht is 'En broederschap?'. Broederschap staat volgens Terlouw meer onder druk dan vrijheid en gelijkheid. ''Broederschap jegens het deel van de wereld dat zucht onder de nog zo grote ongelijkheid. Broederschap jegens toekomstige generaties, die zullen moeten leven op een verschraalde aarde als we in de welvaartsstaten het beleid niet drastisch wijzigen.''

Terlouw heeft de Tweede Wereldoorlog zeer bewust meegemaakt. Om zijn ervaringen met kinderen te delen, schreef hij het jeugdboek Oorlogswinter.

Het verhaal gaat over de 14-jarige Michiel die met zijn familie probeert de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog te overleven. Het boek is later ook verfilmd en er is een musical van gemaakt.