Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van een 23-jarige man uit Utrecht die verdacht wordt van betrokkenheid bij de monstransroof uit Utrechtse Museum Catharijneconvent. 

Justitie had vier jaar cel tegen de 23-jarige man geëist.

De Utrechter zou de scooter hebben bestuurd waarop de dieven na de roof vluchtten. Volgens de rechtbank in Utrecht kan dat echter niet worden bewezen. In februari werd de man vrijgesproken.

In de zaak kregen de overige drie verdachten in september gevangenisstraffen tot twee jaar en drie maanden, fors lager dan justitie had geëist. Ook in die zaken ging het OM daarom in hoger beroep.

Schermutseling

Het museum had de monstrans, een metalen houder waarin een hosti in de katholieke kerk kan worden getoond, met een geschatte waarde van een kwart miljoen euro in bruikleen.

De overvallers verbrijzelden een vitrine en gristen het voorwerp op klaarlichte dag weg. Het kwam tot een schermutseling met beveiligers van het museum, die een deel van het liturgisch kunstwerk uit handen van de rovers wisten te trekken. De rovers gingen er met het andere deel vandoor.

De politie werd na de roof al vrij snel getipt wie er achter zaten. De mannen werden gepakt toen ze met de monstrans op weg waren naar België.